Raed Arafat: Creşterea numărului de cazuri nu se datorează doar litoralului. Asimptomaticii transmit virusul

Raed Arafat a declarat, vineri seară, că numărul mare de infectări nu se datorează doar litoralului, ci faptului că în unele zone nu se respectă regulile. Secretarul de stat a mai precizat şi că asimptomaticii transmit virusul mai departe. 

RomaniaTV.net
31 iul. 2020, 17:58
Raed Arafat: Creşterea numărului de cazuri nu se datorează doar litoralului. Asimptomaticii transmit virusul

Raed Arafat a precizat că purtarea măştii în spaţii deschise este decizia autorităţilor locale, în timp ce închiderea unor activităţi, după un anumit program, este decizia CNSU.

„Aşteptăm să se publice HG care modifică Anexele 2 şi 3. Decizia asta se ia la nivelul CNSU. Ştiu că sunt unele judeţe care au dat astfel de decizii, dar în final asta este la CNSU. În momentul în care se publicată în MO se supune la vot propunerea care poate să fie modificată de către CNSU. Sunt discuţii, inclusiv pentru limitarea programului la anumite activităţi – terase cluburi, baruri, locuri unde se poate dansa. Nu se referă doar la litoral, ci la mai multe zone”, a declarat Raed Arafat la digi24. 

Secretarul de stat afirmă că nu doar din cauza nerespectării regulilor pe litoral a crescut numărul de îmbolnăviri: „Dacă vrem să luăm realitatea, creşterea numărului de cazuri pe plan naţional nu se datorează doar litoralului, poate acolo sunt unele cauze, dar e clar că în unele zone nu se respectă regulile. Acolo transmiterea este în comunitate şi acolo trebuie să iei anumite măsuri”.

În ceea ce priveşte închiderea teraselor la ora 23.00, Raed Arafat a precizat: „Atunci vin măsurile care nu sunt extrem de incomode, pentru că ora 11 seara este o oră logică, dacă rămâne pe această linie. Rămâne să vedem ce se va adopta. Este o oră după care poţi să spui că activităţile pot deveni mai intense, cu contact mai mare”.

Şeful DSU afirmă că ultimele studii arată că asiptomaticii pot transmite virusul.

„Sunt deja date care se dau, dr Fauci spune clar că unul dintre motivele transmiterii din ultima perioadă rămân tinerii. Au luat-o că ei nu păţec nimic grav, pe lângă campaniile care îndemană să nu respecte regulile, e vară, e frumos şi mulţi lasă garda jos şi nu mai respectă regulile pentru că pe ei nu-i afectează. A fost o discuţie care a dus pe multă lume în eroare: asimptomaticul transmite totuşi. Asimptomaticul, poate el nu are nicio problemă, dar el transmite. Studiile arată clar că trei zile înaintea apariţiei simptomelor pot să fie zile în care persoana este chiar foarte contagioasă”, precizează Raed Arafat. 

Citeşte şi Medic radiolog: Nu există nicio diferenţă între plămânii unui pacient cu pneumonie şi cei ai unui pacient COVID


loading...