Raed Arafat se opune deschiderii mall-urilor şi teraselor: E clar că din data de 15 mai nu. O să analizăm ce înseamnă mall-uri mici

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit la Legea stării de alertă adoptată miercuri de Parlament. Acesta susține că deși ”pot fi deschise mall-urile mici și terasele”, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență se poate opune acestei măsuri de relaxare. 

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 18:53
Raed Arafat se opune deschiderii mall-urilor şi teraselor: E clar că din data de 15 mai nu. O să analizăm ce înseamnă mall-uri mici

”O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit” , susține Raed Arafat.

Citește și: Raed Arafat, anunţ de ULTIMĂ ORĂ pentru ROMÂNI. Ce se întâmplă cu pandemia şi ce vor face spitalele după 15 MAI

Raed Arat susține că în Parlament s-a discutat problema mall-urilor deoarece acestea sunt, de regulă, loc de plimabare.

”Problema mall-urilor care s-a discutat acolo este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall. E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major” , a adăugat acesta.

Șeful DSU susține că epidemiologii pot analiza ce înseamna mall-urile mici. De asemenea, acesta susține că măsura deschiderii mall-urile trebuie analizată extrem de bine. 

”O să analizăm ce înseamnă mall-urile mici. La asta trebuie să se uite colegii epidemiologi. E bine să le deschidem de acum, sau e bine din 1 iunie, sau din 15 iunie. Asta trebuie analizat. Nu am văzut toate propunerile din lege, dar unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care aau presat peste tot, care vor să se relaxaze totulimediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu” , susține șeful DSU.

Raed Arafat susține că CNSSU poată să se opună măsurii deschiderii mall-urilor și va face acest lucru dacă epidemiologii consideră că nu este o decizie bună pentru populație.

”Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am înțeles că există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase. Asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu. Dacă e așa, e ok. Pot, dar nu! Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e ok” , a adăugat acesta.