Raluca Turcan anunţă că vaccinul anti-COVID va fi distribuit gratuit. Cine va avea prioritate

Vicepremierul Raluca Turcan anunţă că vaccinul anti-COVID va fi distribuit gratuit. Aproximativ 10 milioane de vaccinuri vor fi în ţară, iar prioritate la vaccinare vor avea cadrele medicale aflate în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus, precum şi persoanele din categoriile vulnerabile.

24 nov. 2020, 00:00
Raluca Turcan anunţă că vaccinul anti-COVID va fi distribuit gratuit. Cine va avea prioritate
Şcoala online i-a afectat comportamentului

Raluca Turcan a explicat că România este parte la un efort comun european de gestionare a crizei sanitare, iar acest efort este concentrat inclusiv pe achiziţia de vaccinuri.

„Din moment ce au intrat în etapă de testare finală ultimele vaccinuri, şi la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul ţărilor membre, s-a creat acest mecanism astfel încât ţările să aibă acces simultan la vaccinuri într-o cantitate suficient de mare, astfel încât să poată să vaccineze în primul rând populaţia expusă, a menţionat Raluca Turcan, la B1TV.

Citeşte şi: Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă că primele vaccinuri împotriva COVID ar putea fi aprobate până la finalul anului

Raluca Turcan anunţă că vaccinul anti-COVID va fi distribuit gratuit. „Nu va prinde rădăcini curentul anti-vaccinist”

„Cu cât acest proces se realizează mai transparent, mai credibil, mai bine prezentat oamenilor, cu atât numărul celor care vor dori să se vaccineze va fi mare şi nu va prinde rădăcini curentul anti-vaccinist.

Analizele arată că în continuare există un curent antivaccinist căruia i se suprapune un segment în aşteptare, adică oameni care ar vrea să se vaccineze alţii înainte, să vadă efectele şi după aceea să se vaccineze şi ei”, a explicat vicepremierul.

De asemenea, Raluca Turcan a explicat că aproape 10 milioane de vaccinuri vor ajunge în România.

„Numărul de vaccinuri pe care îl vom primi se va suprapune în primul rând peste categoriile cu grad de risc şi apoi va fi suficient pentru oamenii care vor dori să se vaccineze. Aproximativ 10 milioane de vaccinuri vor fi în ţară.

Sunt două componente. Este partea de vaccinare asigurată de către stat şi noi am plătit deja contribuţiile pentru achiziţia acestor vaccinuri şi ele se vor distribui gratuit şi după aceea va veni componenta de achiziţionare privată de către retaileri care vor să pună vaccinul la dispoziţie.

Din perspectiva statului, ceea ce cumpărăm, vom pune la dispoziţie gratuit. Vor fi priorităţi: vor fi cei din linia întâi, medicii, cei din centrele sociale, persoanele din centrele sociale, plus persoanele cu grad de risc crescut care vor beneficia în primă tranşă de administrarea acestui vaccin, în măsura în care vor dori să se vaccineze”, a mai afirmat Turcan, conform sursei citate.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre vaccinul antiCovid. Cât de sigur este şi câţi români vor fi vaccinaţi