Raluca Turcan recunoaşte că elevii se pot infecta cu COVID-19 la şcoală. „E absurd să crezi că nu se va îmbolnăvi niciun copil”

Raluca Turcan a declarat că Guvernul ia în calcul că elevii se pot îmbolnăvi odată cu începerea anului şcolar, însă autorităţile speră ca numărul copiilor infectaţi cu COVID-19 să fie cât mai mic. De asemenea, vicepremierul a mai spus că pe lângă portul măştii în şcoli pot exista şi măsuri precum dezinfectarea mâinilor, igienizarea sălii de clasă sau crearea unor circuite de intrare-ieşire. 

RomaniaTV.net
05 aug. 2020, 19:55
Raluca Turcan recunoaşte că elevii se pot infecta cu COVID-19 la şcoală. „E absurd să crezi că nu se va îmbolnăvi niciun copil”

Declaraţiile Ralucăi Turcan au fost făcute la scurt timp după şedinţa convocată de preşedintele Klaus Iohannis cu mai mulţi miniştri pe tema începerii şcolii.

„Eu vreau să cred că toată lumea pleacă în acest efort comun și solidar cu dorința să se îmbolnăvească un număr cât mai mic de copii. E absurd să crezi că nu se va îmbolnăvi niciun copil, că nu suntem naivi, însă cu cât va fi mai mic numărul de copii îmbolnăviți și cu cât extinderea virusului în comunitate va fi mai redusă, cu atât gestionarea acestei crize sanitare unice va fi mai bine ținută în frâu”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan la Digi24.

De asemenea, Raluca Turcan a afirmat că autorităţilor vor ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie în şcoli, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.

„Sunt proceduri definitivate şi proceduri în curs de definitivare. Unele reguli, inclusiv modul de evaluare a gradului de risc pentru unele comunităţi şi implicit şcoli, nu este stabilit de politicieni, aşa cum fals probabil se vor grăbi unii să transmită, ci de specialişti în sănătate publică. Toate regulile sanitare vor fi detaliate de către Ministerul Sănătăţii tocmai pentru că ele trebuie să fie sigure din punct de vedere al sănătăţii, dar şi aplicabile pentru că e foarte posibil să vină un om politic şi să spună, ştiu eu, trebuie să fie distanţa de patru metru între elevi. În mod firesc ne întrebăm cu toţii cei care suntem responsabili cum poţi să faci în România anului 2020 în care infrastructura şcolară a fost mai degrabă uitată decât susţinută în ultimii 30 de ani. Aceste reguli sanitare sunt testate pe fiecare unitate şcolară de Ministerul Educaţiei şi în felul acesta vom veni cu ghidul final de măsuri sanitare pentru fiecare unitate şcolară”, a explicat Raluca Turcan la Digi24, conform News.ro.

Şcoala va începe după trei scenarii: verde, galben şi roşu. Câte localităţi se încadrează în scenariul verde

Întrebată dacă la şcoală elevii şi profesorii vor purta mască de protecţie, Raluca Turcan a răspuns: „Dorinţa noastră este ca masca să fie obligatorie. Şi pentru copii, şi pentru profesori”:

“Portul măştii este o primă condiţie importantă. De asemenea, pot exista şi celeleate măsuri cu care oarecum ne-am obişnuit, dezinfectarea mâinilor, igienizarea sălii de clasă, aerisirea sălii de clasă, crearea unor circuite de intrare, de ieşire în clasă. De aceea, e importat pasul de astăzi pentru că toată lumea trebuie să ştie că începe şcoala, că existau tot felul de speculaţii. E important ca şi cei care au în subordine infrastructura şcolară să înţeleagă că această problemă este şi la ei şi vor avea un rol decizional. Dacă şcolile îndeplinesc toate condiţiile depinde foarte mult şi de modul în care se implică primarul, inspectorul şcolar, prefectul în colaborarea cu direcţiile de sănătate publică”, a explicat vicepremierul. 

De asemenea, Turcan a mai spus că este analizată posibilitatea ca elevii cu probleme medicale să poată sta acasă şi urmări lecţiile online.

„Vom evalua această posibilitate şi vom anunţa. La solicitarea părintelui cu argumentaţie de boală, cu probleme de sănătate, ar trebui să se poată”, a mai afirmat Turcan.

Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an şcolar. Şcoala va începe pentru majoritatea elevilor