Rapiţa are beneficii impresionante pentru sănătate. Cum foloseşti florile galbene adorate de fanii selfie-urilor

Câmpurile întinse cu flori galbene sunt invadate în fiecare primăvară de iubitorii fotografiilor, însă puţini sunt cei care ştiu cu adevărat ce proprietăţi are rapiţa şi cum poate fi folosită în bucătărie.

26 mai 2022, 23:55
Rapiţa are beneficii impresionante pentru sănătate. Cum foloseşti florile galbene adorate de fanii selfie-urilor

Cu ale sale flori de un galben intens, rapiţa are beneficii impresionante pentru sănătate. E cultivată în zonele de câmpie, de cele mai multe ori, pentru seminţe şi este considerată una dintre cele mai eficiente plante oleaginoase din lume.

Ce beneficii are rapiţa pentru organism

Rapiţa (Brassica napus) este o plantă bogată în elemente esenţiale pentru bună funcţionare a organismului, printre care proteine, minerale precum fierul, calciul,  fosforul, potasiul si sodiul, dar si hidrati de carbon, glucide, mucilagii si vitaminela A, B1, B2 si C, dar si beta-caroten si niacin.

Proprietăţile rapiţei a fost documentate la jumătatea secolului trecut, iar specialiştii în sănătate recomandă folosirea acestei plante ca remediu intern sub forma de infuzie si decoct, conform Cumsa. Este benefică în ameliorarea anginelor pectorale, a bolilor renale, ca adjuvant în enterite,

Prin folosirea rădăcinilor şi florilor, rapiţa este remediu excelent în ameliorarea afecţiunilor de tub digestiv, dar si pentru a preveni apariţia unor boli cardiovasculare.

De asemenea, uleiul de rapiţă este bogat în acizi graşi şi ajută la menţinerea sănătății oaselor, iar mierea de rapiţă este considerată un bun adjuvant în tratarea osteoporozei.

Cieşte şi: Nunta anului în România! Fiica vrăjitoarei Vanessa se mărită! Meniul fastuos cuprinde friptură de cămilă şi de struţ

Cum se foloseşte rapiţa

De exemplu, ceaiul de rapiţă este recomandat în afecţiuni respiratorii, cardiace, articulare sau renale. Este indicată administrarea a câte două ceaiuri din această plantă în fiecare zi.

Pentru a face ceaiul de rapiţă ai nevoie de două linguri de frunze proaspete, tocate mărunt. Acesstea se lasă la infuzat în 250 ml de apă clocotită timp de 10 minute. Ceaiul se strecoară, înainte de a fi consumat.

În schimb, uleiul de rapiţă este benefic în tratarea afecţiunilor de tub digestiv. Acesta ameliorează şi constipaţia şi ajută la eliminarea paraziților intestinali. În cazul constipaţiei cronice, e indicată administrarea zilnică a unei linguriţe de ulei.

Mierea de rapiţă este recomandată ca adjuvant pentru ameliorarea osteoporozei, dar şi pentru tratarea unor boli de ficat, de pancreas sau de splină.

Totodată,  sucul de rapița se foloseşte pentru ameliorarea prostatei şi a disfuncţiilor sexuale la bărbati. Mod de preparare: trebuie să macini iarba, florile, seminţele şi tulpinile plantei într-un blender. Sucul rezultat se va strecura şi se va administra câte 50 ml de trei ori pe zi, după masă. Durata tratamentului nu trebuie să depăsească 14 zile.

Rapiţa, contraindicaţii

Potrivit sursei citate, rapiţa este contraindicată femeilor însărcinate, celor care alaptează, dar şi persoanelor care suferă de tulburări de coagulare a sângelui. Mai mult, nu este recomandată celor care suferă de pietre la rinichi pentru că, din cauza efectului diuretic, pietrele se pot mişca si pot favoriza aparitia blocajului renal.

Citeşte şi: Prima păpuşă Barbie transgender din istorie a apărut pe piaţă. Sursa de inspiraţie este actriţa Laverne Cox