Raportul ANAF despre frauda TINMAR, uitat în sertare de autorităţile române

Un raport al ANAF care arată practicile ilegale folosite de compania Tinmar pentru a realiza profituri uriaşe în timpul crizei energetice este ignorat de mai bine de un an de autorităţile române.

14 feb. 2024, 11:18
Raportul ANAF despre frauda TINMAR, uitat în sertare de autorităţile române

Stelian Negrea, jurnalist de investigaii la Newsweek a publicat acum mai bine de un an un material sugerand ca ANAF a facut un control special si a constatat ca Augustin Oancea, patronul Tinmar Energy şi unul dintre „baietii destepti” din domeniul energiei, a exportat profitul catre o firma paravan si a cerut subventii de la stat.

Patronul Tinmar a cerut imediat un drept la replica in care recunostea controlul (a facut-o in 18 octombrie 2022), dar nega existenta oricarui proces verbal.

“Raportul ANAF folosit ca sursă pentru informațiile apărute în articol nu există. Societatea noastră este supusă unui control ANAF dar acesta nu este finalizat, nu a fost transmis societății noastre nici un proces verbal de control, așa cum prevăd normele legale, nu avem cunoștință de nici o sancțiune formulată de organele de control vis a vis de activitatea societății Tinmar Energy”, afirma la acea vreme Oancea de la Tinmar Energy într-un drept la replică.

Insa, raportul prezentat in exclusivitate de Strict Secret arata ca documentul intitulat “Raport Control” a fost incheiat si SEMNAT la data de 12 septembrie adica cu multe zile inainte de dreptul la replica mincinos si isteric al lui Oancea de echipa de specialisti ANAF compusa din Cirpian Luca si Constantin Nistor.

Raport ANAF

Cei doi inspectori ANAF demonstreaza temeinic, pas cu pas, procedeul prin care Oancea, folosindu-se de o firma paravan – Lord Energy SRL, detinuta de un off shore – a vandut energia electrică la un preț mai scăzut de pe piață și și-a diminuat artificial profitul.

Ce se arata in raport:

Raport ANAF

Lord Energy SRL, firma-paravan, a revandut apoi energia la prețul pieței și a contabilizat profitul. Fiscul susține că Lord Energy SRL a fost proiectată  special, pentru această schemă financiară, astfel încât să permită companiei afiliate Tinmar Energy să primească subvenții de la stat.

Raport ANAF

Raport ANAF

Asa cum constata in premiera la acea vreme jurnalistul Stelian Negrea, banii publici au acoperit diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate din piață de Tinmar Energy și prețul subvenționat de către stat. Problema are și o cauză mai profundă. Traderul a cumpărt energia electrică la preț ridicat de pe piața PZU (Piața pentru Ziua Următoare),  unde sunt prețuri foarte mari și unde jucătorii ar trebui să se cumpere doar cantități mici de energie electrică.

Raport ANAF

Această piață a ajuns să reprezinte jumătate din tranzacțiile naționale, deși nu a fost proiectată pentru acest scop.

Apoi, Tinmar Energy SA a denunțat contractele de furnizare a energiei electrice cu o serie de consumatori și s-a retras și poziția de furnizor de ultima instanță – piața unde sunt preluați toți consumatorii care rămân fără un furnizor de energie electrică.

Raport ANAF

FRAGMENT DIN NOTA DE CONTROL A ANAF

“Vă înaintăm alăturat un raport privind verificările efectuate la societățile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL cu privire la tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 20-2022.

În urma controalelor efectuate la cele două societăți au fost constatate următoarele: există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA; livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei; practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL; creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, cita acum un an Newsweek din nota de control a ANAF.

Publicatia Strict Secret sustine ca raportul exista si evidentiaza un detaliu important din el, mentionat chiar la finalul documentului, si anume constatarea inspectorilor ANAF cum ca Tinmar energy avea de incasat estimativ la luna septembrie 2022 de la bugetul de stat imensa suma de 320 de MILIOANE de lei, potrivit prevederilor OUG 118/2022.

Raportul ANAF arata ca Tinmar Energy si schema sa financiara au dus la fraudarea bugetului de stat cu o suma imensa. Raportul asta ar fi trebui sa aiba niste consecinte grave.

De circa un an, peste raport s-a asternut praful uitarii, fiind uitat intr-un sertar la ANAF.

Citeşte şi: Președintele Consiliului Concurenței: Avem propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei pe RCA. Propunem să fie introdusă o referenţiere şi pe zona de costuri