Raportul Kremlin: Putin afirmă că va dezvolta relaţiile cu Statele Unite în pofida Listei Oligarhilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, marţi, că Moscova preferă să dezvolte relaţiile cu Washingtonul, în loc să ia măsuri împotriva "Raportului Kremlin, informează site-ul agenţiei Reuters.

RomaniaTV.net
30 ian. 2018, 15:05
Raportul Kremlin: Putin afirmă că va dezvolta relaţiile cu Statele Unite în pofida Listei Oligarhilor

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a publicat, marţi, o listă cu 210 oameni de afaceri şi înalţi oficiali ruşi care ar avea legături cu preşedinţia Rusiei. Persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni. „Vrem să stabilim relaţii pe termen lung”, a declarat Vladimir Putin.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor” sau „Raportul Kremlin”, potrivit Mediafax.

La rândul său, premierul rus, Dimitri Medvedev, a declarat, marţi, că Rusia nu este afectată de „Raportul Kremlin”, o listă ce vizează aproape toţi membrii administraţiei prezidenţiale, informează site-ul agenţiei de ştiri Tass.

Citeşte şi Trezoreria SUA a dezvăluit numele a 96 de oligarhi care au legături cu Vladimir Putin. Au averi de miliarde de dolari

„Ce înseamnă lista asta? Aş spune că nimic. Tinde spre zero. Imaginaţi-vă opusul situaţiei, dacă am publica o listă care ar cuprinde întreaga Administraţie Trump, Camera Reprezentanţilor, Senatul, Curtea Supremă, Procuratura, ce s-ar întâmpla atunci în Statele Unite? Nimic. Acelaşi lucru este valabil şi în ţara noastră”, a declarat acesta în urma unei discuţii avute cu omologul său belgian, Charles Michel, potrivit Mediafax.

Guvernul rus va răspunde adecvat posibilelor sancţiuni impuse împotriva Rusiei, a mai afirmat oficialul de la Moscova. Premierul rus a afirmat că, în afară de oficialii vizaţi pe listă, „nu există alte persoane care să menţină un dialog cu Statele Unite”. Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.