Răsturnare de situaţie în cazul de dopaj al Simonei Halep. „A oferit dovezi decisive”

Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a fost depistată pozitiv la un test antidoping efectuat după primul tur de la US Open 2022. Fostul lider WTA ar fi demonstrat deja că substanța interizisă roxadustat ar fi ajuns în corpul ei dintr-un supliment alimentar contaminat.

07 dec. 2022, 16:20
Răsturnare de situaţie în cazul de dopaj al Simonei Halep. „A oferit dovezi decisive”

Răstrurnare de situaţie în cazul de dopaj al Simona Halep. Suspendată provizoriu după testul antidoping de la US OPen 2022, Simona Halep trebuie să demonstreze că substanța interzisă a ajuns în corpul său în mod accidental, după ce a consumat un aliment nutritiv, pe eticheta căruia nu era specificată prezența roxadustatului. În aceste condiţii, se pare că fostul lider mondial este foarte aproape de a scăpa de suspendare sau să primească una pentru o perioadă foarte scurtă. „Simona Halep a făcut un pas uriaș pentru a-și demonstra nevinovăția. Românca este aproape să aibă suspendarea de patru ani redusă sau chiar ridicată după ce a oferit dovezi decisive. Românca și echipa ei medicală și juridică au lucrat conștiincios în ultimele luni. O legendă a tenisului ca ea nu vrea să-și încheie cariera cu această pată pe CV și are deplină încredere că își poate dovedi nevinovăția. Ea este pe drumul cel bun”, au notat jurnaliștii de la Punto de Break.

Citeşte şi: Simona Halep, un nou mesaj pentru fani în plin scandal de dopaj. Cum s-a afişat fostul lider WTA

Cristian Jura, judecător la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a oferit ultimele detalii despre situația Simonei Halep pentru ProSport: „Se pare că s-a identificat modalitatea prin care roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă care nu este precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”.

Citeşte şi: Ce conţinea sticluţa din care a băut Simona Halep la US Open. Legătura cu scandalul de dopaj cu roxadustat

„Urmează ca Simona Halep să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau metode interzise sau că, într-un alt mod, a încălcat reglementările anti-doping”, a precizat Cristian Jura.