Răsturnare de situaţie în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Poliţia: Victimele au fost ucise pentru că l-au atacat pe agresor

Răsturnare de situaţie în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Şeful SIAS a explicat că situaţia a fost sub control până când una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor.

02 mart. 2021, 14:52
Răsturnare de situaţie în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Poliţia: Victimele au fost ucise pentru că l-au atacat pe agresor

Răsturnare de situaţie în cazul luării de ostatici de la Oneşti. După ce mascaţii au fost acuzaţi că nu au intervenit pentru a salva vieţile celor doi ostatici, şeful SIAS a explicat în cadrul unei conferinţe de presă că situaţia a fost sub control până când una dintre victime a încercat să-l atace pe agresor.

Răsturnare de situaţie în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Poliţia: Atunci s-a produs declicul

Citeşte şi Bărbatul din Oneşti care i-a luat ostatici pe cei doi muncitori este recidivist. Noi detalii în cazul crimei care a îngrozit România

Șeful SIAS spune că negociatorul poliției a mers la muncă din timpul liber și că mascații erau pregătiți de intervenție în scară, însă au avut dificultăți în a sparge ușa care fusese blocată de criminal.

„Primul pas este izolarea zonei și controlul incidentului, lucru care a fost făcut de colegii de la Onești. A doua activitatea în gestionarea situațiilor de criză e negocierea, care încearcă rezolvarea incidentelor fără folosirea forței. Dacă din anumite motive procesul de negociere eșuează, trebuie să fim pregătiți pentru asalt, care implică două componente: asalt planificat sau asalt de intervenții în situații de urgență, unde dacă intervii sau nu intervii, apar consecințele.

În cadrul procesului de negociere, vreau să fac o remarcă importantă, e o etapă necesară în astfel de incidente și el nu poate fi cuantificat în timp, procesul urmărește ca rezolvarea incidentului să se facă fără folosirea forței. Prima echipă de interveție a ajuns la fața locului la 13:53. Fiecare echipă e responsabilă de rezolvarea incidentului.

Conducerea IPJ a considerat că e nevoie de o echipă SAS. Deși negociatorul era în timpul liber s-a deplasat la locul incidentului”, a explicat şeful SIAS.

Citeşte şi Noi detalii în cazul luării de ostatici de la Oneşti. Poliţia: Soţia a spus că îşi susţine soţul agresor

Potrivit negociatorului din cadrul Poliției Bacău, s-au aplicat tehnici de ascultare activă, însă la un moment dat s-a produs un declic, în jurul orei 16:55, deși negociatorul a reușit să îl stabilizeze.

Conform șefului SIAS, una din victime a încercat să îl atace pe agresor.

Scurtu a mai explicat și că o echipă a SAS era poziționată în bloc, la etajul 2, însă ușa a fost spartă mai greu din cauză că criminalul o blocase cu o scară.  După ce ușa a fost deblocată, poliția a tras cu o armă cu cauciuc, pentru ca agresorul să scape arma, iar mai apoi acesta a fost împușcat cu o armă Glock. S-a lucrat în echipe de câte trei, și s-a dat la berbec până s-a spart ușa.