Rata de incidenţă COVID, aproape de 1 în Bucureşti. Când revin toţi elevii la şcoală

Rata de incidenţă COVID în Bucureşti continuă trendul descendent şi se apropie de un caz la mia de locuitori. În aceste condiţii, dacă incidenţa continuă să scadă, toţi elevii din Capitală ar putea reveni fizic în bănci în perioada următoare.

14 mai 2021, 11:00
Rata de incidenţă COVID, aproape de 1 în Bucureşti. Când revin toţi elevii la şcoală

Rata de incidenţă COVID calculată pentru ultimele 14 zile în Capitală este vineri de 1.21 cazuri la mia de locuitori, a anunţat DSP Bucureşti.

Întrebat ce se întâmplă cu şcolile din Bucureşti în aceste condiţii, prefectul Capitalei Alin Stoica a explicat joi că incidenţa trebuie să scadă şi mai mult pentru revenirea tuturor elevilor fizic în bănci.

„În scenariul prevazut in ordinul comun, copiii vor merge toti la scoala cand ajungem la incidenţă sub 1 la mie. Doar prescolarii, elevii din clasele primare şi terminale merg la şcoală, restul online”, a declarat prefectul Capitalei joi.

Potrivit Ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății nr. 3.755/560/29.04.2021 de modificare și completare a măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică, scenariul 1 (scenariul verde) presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul verde se aplică dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu magazinele din weekend. Anunţul lui Raed Arafat

 

Rata de incidenţă COVID, aproape de 1 în Bucureşti. Câţi elevi s-au vaccinat împotriva COVID-19 în România

Ministrul Educaţiei a anunţat câţi elevi s-au vaccinat împotriva COVID-19 în România. Până în prezent, autorităţile nu au de gând să organizeze o campanie de vaccinare în şcoli.

„Până prezent – vă pot da în premieră aceste date – deja avem peste 10.000 de tineri de vârsta de 16 ani vaccinaţi; de 17 ani avem 14.000 şi de 18 ani avem 21.000. Deci, sunt elevi toţi aceştia, sunt cazuri în care au fost iniţiative locale, susţinute de DSP, de inspectorate, de şcoli. Iată că fiind autorizat (vaccinul, n.r.) peste 16 ani, avem peste 40.000 de tineri de această vârstă care s-au vaccinat deja şi este un exemplu foarte bun, pe care ţin să îl apreciez public”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Întrebat dacă Ministerul Educaţiei pregăteşte demararea unei campanii de vaccinare în şcoli pentru copiii de 12-15 ani, Sorin Cîmpeanu a afirmat că acest lucru va fi stabilit după ce vor avea loc autorizările necesare.

„Va trebui întâi să aşteptăm să fie autorizat vaccinul pentru această categorie de vârstă, sub 16 ani, de către Agenţia Europeană a Medicamentului, apoi autorizat de către cei îndreptăţiţi în ţară, apoi vom avea o discuţie pe care deja am stabilit-o cu colonelul Valeriu Gheorghiţă, pentru a vedea care este modul cel mai eficient de organizare a vaccinării în şcoli”, a spus Cîmpeanu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Admitere licee 2021. Top 10 cele mai bune licee din Bucureşti. Acesta este documentul!

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că se aşteaptă ca, la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, Agenţia Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea de imunizare şi pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani.

„În general, există un decalaj de circa o lună între o autorizare eliberată de FDA (Agenţia americană pentru Medicamente) şi eliberată de Agenţia Europeană a Medicamentului. Deci, ne aşteptăm ca, probabil, sfârşit de mai – început de iunie să acorde şi Agenţia Europeană a Medicamentului această autorizare”, a explicat el.