RATB cere MAJORAREA TARIFELOR pentru a scăpa de datorii. Pensionarii vor circula contra cost, la anumite ore

Regia Autonomă de Transport București a solicitat Consiliului General al Municipiului București (CGMB) majorarea tarifelor de călătorie, în medie cu 50%, pentru a putea ieși din impasul în care a intrat după ce Agenția Națională de Administrare Fiscală /ANAF/ a blocat conturile regiei pentru o datorie către bugetul de stat de peste 272 de milioane de lei.
Romania TV
04 aug. 2015, 09:09
RATB cere MAJORAREA TARIFELOR pentru a scăpa de datorii. Pensionarii vor circula contra cost, la anumite ore

Directorul general al RATB, Vincențiu Daniel Antonescu, solicită majorarea tarifelor de călătorie, în medie cu 50%, pentru a ieși din impasul cu ANAF.

„Am cerut creșterea tarifului pentru o călătorie de la 1,3 la 2 lei și a prețului abonamentului de la 50 la 75 de lei, iar din estimările noastre vom câștiga în jur de 4,2 milioane lei. Suma reprezintă plata lunară pentru datoria de peste 272 milioane de lei către ANAF, și care a fost deja eșalonată pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, am solicitat acordarea gratuității doar pentru pensionarii a căror pensie nu depășește 1.500 de lei și numai în anumite intervale orare. Pensionarii vor circula contra cost în interval orar 8,00 — 10,00 și 17,00 — 19,00 și gratuit între orele 10,00 și 17,00”, a declarat Antonescu pentru AGERPRES

Acesta a precizat că solicitarea înaintată CGMB este cea de-a treia din 2015 și a 15-a din ultimii ani. Prețul biletelor de călătorie cu mijloacele RATB a rămas neschimbat din anul 2008, când s-a obținut o creștere de la 1,1 lei la 1,3 lei/călătorie.

„Noi am tot solicitat în ultimii ani majorarea tarifelor de călătorie, nu doar acum din cauza controlului ANAF, ci pentru a oferi condiții de transport așa cum ar trebui și a putea scoate în traseu mai multe mijloace imobilizate. Toate acest eforturi s-ar putea face prin actualizare de tarif. Cred că în ultimii ani am avut pe puțin 15 solicitări de majorare de tarife, iar numai în ultimul an am avut trei solicitări către Consiliul General al Municipiului București, ultima la finele lunii iulie”, a spus Antonescu.

Cum se fură combustibilul de la RATB. Un fost angajat face dezvăluiri uluitoare

În cazul în care CGMB nu va aproba solicitarea RATB, o altă variantă ar fi suplimentarea subvenției lunare din partea primăriei, cel puțin cu o sumă similară celei obținute prin actualizarea tarifelor.

„Dacă nu reușim să majorăm tarifele la biletele de călătorie, mai exista o variantă, dar acest lucru ar însemna un efort suplimentar din partea Primăriei. Practic, este vorba de o suplimentare a subvenției lunare cu 4 milioane de lei și ne-ar ajuta să ieșim din situația actuală. Noi am cerut în acest an o subvenție de la bugetul local de 600 de milioane de lei și am primit doar 536 de milioane de lei, dar va urma o rectificare în luna august în care poate vom obține măcar această diferență”, a menționat șeful RATB.

Antonescu a precizat ca blocarea conturilor regiei de către ANAF nu afectează în niciun fel plata salariilor către angajații RATB sau achiziția energiei necesare funcționării transportului public de persoane din Capitală.

Va aducem aminte ca Regia Autonomă de Transport București a fost implicata in ultimii ani in mai multe scandaluri. 

Viorel Popescu, un fost director al RATB, a fost condamnat, luna trecuta, la patru ani şi patru luni de închisoare. Acesta a prejudiciat regia de transport în comun cu aproximativ 820.000 de euro, prin încheierea unui contract cu o firmă care, deşi nu avea drept de asistenţă juridică, a oferit RATB astfel de servicii.

Au mai fost deferiți justiției Marian Brebeanu, sub control judiciar, administrator al unei societăți comerciale, pentru cumpărare de influență, și Marian Romică Nițu, fost consilier al directorului general al RATB, pentru mărturie mincinoasă.

De asemenea, tot luna trecuta, 16 şoferi şi mecanici, dar şi doi dintre şefii Autobazei Titan au fost audiaţi la Poliţia Capitalei, fiind suspectați că au furat combustibil din autobuze, pentru ca mai apoi să-l vândă. Ei sunt cercetați în libertate pentru delapidare, complicitate la delapidare şi furt. CITEŞTE ŞI Percheziţii într-un dosar care vizează 24 de angajaţi ai RATB, suspectaţi de furt de motorină

In septembrie 2012, mai mulţi angajaţi ai RATB au întocmit un raport care arată cheltuielile exagerate pe care le-au făcut de-a lungul timpului şefii instituţiei. Aceştia au cumpărat piese auto sau săpunuri la preţuri exorbitante, iar unele autobuze au dispărut pur şi simplu.

Conducerea RATB din perioada 2010-2012 este acuzata de cheluire nejustificată a fondurilor. Un raport arată că şefii de la RATB au făcut achiziţii exorbitante pentru protocol. În 2010 s-au cheltuit 10.530 de lei pentru 6 stilouri cu peniţă de aur şi platină pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB. Peste 100.000 de mii de euro au fost folosiţi pentru a cumpăra produse de patiserie, băuturi şi cafele.

In timp ce sefii RATB cer majorarea tarifelor de calatorie, oamenii trebuie sa indure condiţii inumane de transport cu autobuzele RATB. Calatorii se topesc în mijloacele de transport in comun pentru că instalaţiile de aer condiţionat nu funcţionează. Bucureştenii se coc pe caniculă în maşinile defecte ale RATB. VEZI AICI UN MATERIAL FILMAT CU CAMERA ASCUNSA

Vezi si: RATB, amendată cu 150.000 lei de ANPC pentru mizerie, lipsă aer condiţionat şi nesiguranţă

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce