Ratele românilor ar putea să scadă! Condițiile impuse de BNR pentru ușurarea bugetului cetățenilor

Banca Naţională a României anunţă că ratele românilor ar putea să scadă, însă doar în anumite condiții. Specialiștii în economie spun, însă, că acest scenariu nu este ușor de realizat.

21 feb. 2024, 13:41
Ratele românilor ar putea să scadă! Condițiile impuse de BNR pentru ușurarea bugetului cetățenilor
Ratele românilor ar putea să scadă! Condițiile impuse de BNR pentru ușurarea bugetului cetățenilor

Banca Naţională a României anunţă că ratele românilor ar putea să scadă, în anumite condiţii, însă economiștii spun că acest scenariu nu este foarte ușor de realizat, mai ales în contextul economic actual în care țara noastră se află.

Citește și: Care sunt cele mai potrivite credite pentru perioada actuală. Analiștii descriu evoluția dobânzilor și avertizează: ”Doar așa te poți proteja de risc”

Ratele românilor ar putea să scadă. Anunțul BNR

BNR a realizat un raport potrivit căruia, în acest moment, aproximativ 200.000 de clienţi ai băncilor îşi plătesc ratele cu întârziere. Pentru a veni în sprijinul românilor care au probleme în a-și plăti obligațiile către bănci, reprezentanții instituției anunță că ratele pot scădea, însă doar în anumite condiții.

Cea mai importantă este ca rata inflației să scadă în următoarele două luni, însă, în ultima lună, aceasta a crescut, ajungând la 7%, potrivit ultimelor date venite de la Institutul Național de Statistică (INS).

Ca de exemplu, pentru un credit de 210.000 lei, un client al unei bănci avea o rată în ianuarie 2022 de 1.172 lei. După un an, a depășit 1.900 lei, iar la începutul acestui an era aproximativ 1.600 lei. Dacă ar scădea dobânda anuală efectivă, cetățeanu respectiv ar ajunge să plătească în următoarele luni aproximativ 1.300 lei.

Economiștii spun, însă, că acest scenariu nu este foarte ușor de atins, având în vedere scumpirile din ultima perioadă. Potrivit datelor de la Banca Națională a României, sunt în continuare români care întâmpină probleme cu plata ratelor. Sunt aproximativ 200.000 de clienți ai băncilor care au întârzieri la plățile creditelor și numărul ar putea să crească în perioad aurmătoare din cauza dezechilibrelor economice

Până în 2025, numărul celor care întârzie plățile s-ar putea dubla, ceea ce înseamnă că s-ar putea ajunge la un procent de peste 10% din totalul celor care au credite.

Citește și: Tinerii nu mai vor locuințe prin credite: „Nu imi mai trebuie la 60 de ani sa fiu proprietar”