Război contra fumatului în Europa. Care este prima generație care ar putea rămâne fără tutun

Comisia Europeană a acceptat și înregistrat o inițiativă cetățenească care prevede ca cei născuți după 2010 să nu mai aibă voie să cumpere produse din tutun sau nicotină.

12 oct. 2022, 10:06
Război contra fumatului în Europa. Care este prima generație care ar putea rămâne fără tutun

Comisia Europeană a luat decizia de a înregistra o inițiativă cetățenească europeană (ICE) intitulată „Apel pentru realizarea unui mediu fără tutun și a primei generații europene fără tutun până în 2030”. Autorii solicită autorităților din Bruxelles să implementeze o legislație care să prevină dependența de tutun a noilor generații.

Inițiatorii vor ca această legislație să promoveze „prima generație europeană fără tutun în 2028, punând capăt vânzării de produse din tutun și nicotină către cetățenii născuți din 2010”. Documentul are și alte solicitări precum: măsuri specifice pentru a obține plaje și maluri de râu fără tutun și fără mucuri de țigară, crearea unei rețele europene de parcuri naționale fără tutun și fără mucuri de țigară și eliminarea publicității la tutun și prezența acesteia în producțiile audiovizuale și în mediile sociale.

Totodată, cetățenii mai cer „extinderea spațiilor exterioare fără fum și vapori, în special cele frecventate de minori (parcuri, piscine, evenimente și centre sportive, terase de spectacole și restaurante), finanțarea proiectelor de cercetare și dezvoltare pentru bolile cauzate de consumul de tutun pentru a le îmbunătăți prognosticul și a le face vindecabile”.

Copiii care au părinți fumători sunt mai predispuși să devină dependenți de tutun

Mihai Copăceanu, psiholog clinician specializat în adicții, a declaratcă aceste inițiative au scopul de a reduce consumul de tutun și că sunt binevenite.

„România, din păcate, se află în primele locuri din Europa la fumat în rândul adolescențior și totodată la fumat în rândul copiilor prin vârsta extrem de mică la care un copil român începe să fumeze. În cercetările mele am demonstrat că părinții fumători au mai mulți copii care fumează decât părinții nefumători.

Dar nu doar atât. Părinții fumători au copii care au început să fumeze la vârste foarte mici! Spre exemplu, 60% dintre părinții copiilor care au fumat prima țigaretă înainte de 12 ani sunt fumători!”, a declarat psihologul pentru Adevărul.

Citește și: Atenţie, fumători! Medicii avertizează despre riscuri suplimentare dacă expiraţi fumul de ţigară pe nas

13,5% dintre tinerii români fumează

Ultimele statistici ale OMS despre tabagism  în România datează din anul 2014, iar următorul raport va fi publicat anul viitor. Conform documentului, 26,7 dintre români sunt fumători (2,4% fumători ocazionali), 12,6% au reușit să se lase de fumat, iar 60,7% nu au fumat niciodată. Din totalul de fumători români, 3,4% sunt bărbați și 16,7% femei.

30,5% din bărbații români fumători au vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, iar femeile care consumă tutun cu vârste cuprinse în același interval reprezintă 14,3%. Tinerii români cu vârste între 13 și 15 ani reprezintă un procent de 13,5% din consumatorii de tutun sau de țigări elctronice.

„Nicotina produce dependență mult mai repede la adolescenți decât la adultul tânăr, din motive biologice. Obiceiurile asociate cu comportamentul de fumător vor fi cu atât mai greu de dezamorsat cu cât sunt îvățate mai de timpuriu”, a explicat medicul pneumolog Magda Ciobanu.

Inițiativa depusă vine în contextul în care, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tabagismul este pe cale să devină cauza principală de morbiditate și mortalitate din lume. În prezent există aproximativ 1,1 miliarde de fumători în toată lumea. Dintre aceștia, 300 de milioane (200 de milioane de bărbați și 100 de milioane de femei) se află în țările dezvoltate. Per total, 30% dintre adulți sunt fumători (48% dintre bărbați și 12% dintre femei).

Fumatul constituie un risc major pentru stare de sănătate și ucide 6 persoane pe minut. Un fumător din patru moare de o maladie cauzată de tutun.

Citește și: Până în 2030 nu vor mai exista fumători! Măsura, criticată pentru că ar încălca liberul arbitru, presupune creşterea progresivă a vârstei minime de la care o persoană poate cumpăra ţigări

Când va fi pusă în aplicare inițiativa

Inițiativa cetățenească europeană este admisibilă din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că organizatorii au șase luni pentru a deschide colectarea de semnături. Dacă inițiativa primește peste un milion de declarații de susținere de la cel puțin 7 state membre diferite, în decurs de un an,  CE trebuie să reacționeze și să explice alegerea făcută. O astfel de inițiativă este admisă dacă nu este considerată abuzivă, frivolă sau vexatorie și dacă nu contravine în mod vădit valorilor UE.

În Parlamentul româniei a fost depus un proiect de lege care prevede că minorii care fumează în locuri publice vor fi amendați cu 500 de lei. Proiectul vine în modificare Legii nr 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și a adunat 29 de semnături de la deputați și senatori.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”., prevede proiectul.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi, drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, au menționat inițiatorii.