Război din Ucraina UPDATE. Ministerul Apărării a anunţat că aeronavele F-16 au fost alertate, în noaptea de marţi spre miercuri, după un atac cu drone în Ucraina, în apropierea frontierei fluviale cu România. Aeronavale F-16 nu s-au ridicat de la sol deoarece nu a existat pericolul ca dronele să intre în spaţiul aerian al României.
Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că forţele Federaţiei Ruse au executat, în noaptea de marţi spre miercuri, o nouă serie de atacuri cu vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina (zona localităţilor Ismail şi Chilia), în apropierea frontierei fluviale cu România.
Sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naţionale au monitorizat ţintele aeriene care au evoluat în spaţiul aerian ucrainean, în intervalul orar 00.00-02.00. Totodată, au fost alertate şi aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană, de la Baza 86 Aeriană Borcea, pentru a interveni.
”Deoarece nu a existat pericolul unor eventuale pătrunderi neautorizate ale ţintelor monitorizate în spaţiul aerian naţional al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) nu a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu privire la instituirea măsurilor de alertare a populaţiei în zona de graniţă din nordul judeţului Tulcea şi nu au fost transmise mesaje RO-Alert. De asemenea, aeronavele F-16 nu s-au ridicat de la sol”, au afirmat reprezentanţii Ministerului Apărării.
La rândul lor, reprezentanţii ISU Tulcea au precizat că nu a fost emis mesaj RO-Alert în legătură cu posibilitatea căderii de obiecte din spaţiul aerian.
Război din Ucraina. Explozii au zguduit orașele ucrainene în cursul nopții de 16 iulie, Rusia lansând din nou drone și rachete asupra regiunilor din întreaga țară, inclusiv în zonele de la graniţa cu România
Drone şi rachete ruseşti au atacat zone separate din Ucraina, au declarat oficialii miercuri dimineaţă, cel puţin două persoane fiind declarate decedate, transmite Reuters.
Orașul Harkov, din nord-estul țării, a fost ținta unor focuri intense, cel puțin 17 explozii producându-se în doar 20 de minute. Război din Ucraina. Orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk a fost, de asemenea, vizat de un atac masiv al dronelor Shahed. Oleksandr Vikul, șeful administrației militare a orașului, a raportat întreruperi masive de energie și valuri multiple de drone. Un băiat în vârstă de 17 ani a fost, de asemenea, rănit.
Atacul are loc la două zile după ce președintele american Donald Trump a avertizat că președintele rus Vladimir Putin are la dispoziție 50 de zile pentru a încheia un acord de pace sau pentru a se confrunta cu tarife dure din partea Washingtonului.
Agenția de finanțare a dezvoltării a guvernului SUA a început să caute o companie care să gestioneze un fond de investiții comun SUA-Ucraina, a anunțat Ministerul Economiei din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.
Război din Ucraina. Anunțul face parte dintr-un acord privind mineralele critice semnat de SUA și Ucraina la 30 aprilie, prin care se creează fondul comun de reconstrucție SUA-Ucraina pentru a dezvolta proiecte în domeniul resurselor naturale ale Ucrainei – inclusiv petrol și gaze, litiu, grafit, minerale critice și infrastructura aferentă, iar acum, proiecte de apărare.
O nouă lege intrată în vigoare interzice cetățenilor ruși și belaruși să achiziționeze proprietăți în Finlanda, măsură adoptată pentru a întări securitatea națională pe fondul tensiunilor crescute cu Moscova, relatează The Kyiv Independent.
Legea, votată în aprilie de parlamentul finlandez și anunțată public de ministrul apărării Antti Hakkanen, conferă Ministerului Apărării dreptul de a bloca automat tranzacțiile imobiliare ale cetățenilor proveniți din state considerate „amenințătoare”. Guvernul finlandez a desemnat atât Rusia, cât și Belarus ca state „amenințătoare”.
UE îi cere lui Trump să „împartă povara” inițiativei de a livra sisteme Patriot către Ucraina
Kaja Kallas, șefa diplomației europene a salutat planul președintelui american de a trimite rachete Patriot în Ucraina, însă a subliniat că și SUA ar trebui să contribuie financiar la acest demers, informează Politico.
Luni, președintele Trump a lansat propunerea ca aliații NATO să finanțeze achiziția de armament pentru Ucraina. Printre arme se numără și sisteme Patriot, iar Trump a propus ca acestea să fie cumpărate de aliații europeni, dar să fie produse de industria americană de apărare. Despre acest plan, Secretarul General NATO, Mark Rutte a declarată că arată că Europa „face un pas în față”.