Război în Ucraina. Armata rusă a ajuns la cea mai mare centrală nucleară din Rusia

Trupele ruse "operează în apropierea centralei", dar nu au preluat controlul acesteia deocamdată, precizează AIEA.

01 mart. 2022, 00:41
Război în Ucraina. Armata rusă a ajuns la cea mai mare centrală nucleară din Rusia

Război în Ucraina. Forţele armate ruse se află în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, a comunicat luni Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), reiterându-şi „profunda preocupare” în legătură cu aceasta, în cincea zi de război, relatează AFP.

Pentru moment, cele şase reactoare ale centrale din Zaporojia (est) sunt „în siguranţă”, potrivit datelor primite de AIEA, informată cu regularitate despre evoluţia situaţiei pe teren de către autorităţile ucrainene.

Explicaţiile pentru nivelul crescut al radiaţiilor din zona Cernobîl. Ce spun experţii despre pericolul unui nou dezastru nuclear

Directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, a avertizat încă o dată „împotriva oricărei acţiuni care ar putea ameninţa securitatea” siturilor nucleare din Ucraina.

O reuniune a Consiliului guvernatorilor este prevăzută pentru miercuri la Viena, sediul Agenţiei, pentru a discuta despre „riscurile reale” ridicate de conflict.

Război în Ucraina. Cecenii sunt nemulţumiţi de armata rusă şi îi cer lui Putin un „atac total”
Ucraina dispune de patru centrale nucleare în activitate, care furnizează circa jumătate din electricitatea necesară ţării, şi mai multe depozite radioactive, între cel de la Cernobîl, scena celei mai mari catastrofe nucleare din istorie în 1986.

„Un accident ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi mediul înconjurător”, a insistat Grossi, subliniind de asemenea „importanţa” ca echipele aflate la faţa locului să continue să lucreze normal şi „să se poată odihni”.

La centrala Cernobîl, cucerită de ruşi, şeful echipei nu a mai fost înlocuit din 24 februarie, a semnalat Agenţia.

AIEA semnalase de altfel duminică două incidente survenite la depozite de deşeuri, dintre care unul la Kiev, lovit de rachete. „Totuşi nu au fost raportate avarii la clădire sau emisii radioactive”, a indicat Agenţia.

Rusia a publicat sâmbătă imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl, preluată joi sub control de trupele ruse în prima zi a invaziei în Ucraina, relatează France Presse.

În imagini sunt văzuţi soldaţi ruşi patrulând în apropierea centralei, cu un tanc staţionat în apropiere.

Un militar mascat spune că nivelul radiaţiilor este ”sub control”, asigurând că ”protecţia zonei este efectuată (în comun) cu garda naţională ucraineană şi cu personalul civil care lucrează aici”. Guvernul de la Kiev declarase anterior că personalul centralei a fost evacuat.

Autorităţile ucrainene anunţaseră vineri o creştere a nivelului radiaţiilor la Cernobâl, dar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a estimat că valorile măsurate nu prezentau ”niciun pericol pentru populaţie”.

Conform experţilor în domeniu, creşterea radioactivităţii ar putea să fi fost cauzată de împrăştierea de pe sol a prafului contaminat provocată de deplasările prin zonă.