Război în Ucraina. Bombardamente năprasnice luni seara, imagini apocaliptice la Herson VIDEO

Oraşul Herson a fost recucerit în noiembrie de armata ucraineană în cadrul unei contraofensive care a dus la retragerea forţelor ruse, care au trecut pe malul stâng al râului Nipru.

12 dec. 2022, 18:30

Război în Ucraina. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite luni în bombardamente ruse „masive” asupra Herson, oraş mare din sudul Ucrainei recucerit de forţele militare ucrainene în urmă cu o lună, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

Potrivit lui Iaroslav Ianuşevici, trupele ruse au bombardat un cartier din zona est-centrală a Hersonului. „În prezent, avem două persoane ucise şi cinci rănite”, a scris el pe Telegram.

Zelenski dezvăluie ce a vorbit la telefon cu Biden, Macron și Erdogan: „Ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace” VIDEO

Ambulanţele se îndreptau spre un alt cartier, de asemenea lovit de bombardamente şi unde numărul victimelor nu este deocamdată cunoscut, a adăugat Ianuşevici.

Forţele ruse au ocupat oraşul Herson care număra la acea dată circa 300.000 de locuitori şi aproape toată regiunea cu acelaşi nume la scurt timp după declanşarea invaziei lor asupra Ucrainei, lansate la sfârşitul lui februarie.

Oraşul Herson a fost recucerit în noiembrie de armata ucraineană în cadrul unei contraofensive care a dus la retragerea forţelor ruse, care au trecut pe malul stâng al râului Nipru.

Înainte de retragerea lor în noiembrie, forţele ruse au distrus infrastructurile serviciilor publice de bază din oraş şi de atunci au bombardat de mai multe ori Herson, potrivit autorităţilor locale.

Biden reafirmă, într-o convorbire la telefon cu Zelenski, susţinerea Ucrainei de către SUA

Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat, într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski susţinerea faţă de Ucraina, anunţă Casa Albă, relatează AFP.
Joe Biden a subliniat în această convorbire cu Volodimir Zelenski ”susţinerea continuă a Statelor Unite a apărării Ucrainei, în timp ce Rusia îşi continuă asalturile asupra infrastructurilor critice” ale ţării, anunţă duminică într-un comunicat Casa ALbă.

Armamentul furnizat de Occident, mai ales cel furnizat de către Statele Unite, au jucat un rol crucial în apărarea Ucrainei de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Această convorbire telefonică intervine în contextul în care forţe ruse vizează infrastructuri ale serviciilor publice de bază, care provoacă, între altele, întreruperi ale alimentării cu electricitate, care afectează milioane de oameni în toiul iernii.

Casa Albă subliniază în acest comunicat asupra unui ajutor american promis Ucrainei – 53 de milioane de dolari, fonduri destinate infrastructurii energetice, anunţate în noiembrie, şi o anvelopă în sumă de 275 de milioane de dolari care constă în muniţie şi echipament, anunţată în decembrie.

Volodimir Zelenski anunţă, într-un mesaj postat pe Twitter că i-a mulţumit lui Joe Biden într-o ”convorbire rodnică”. El precizează că au ”discutat despre continuarea cooperării în domeniul apărării, protecţiei şi menţinerii sistemului nostru energetic”.

Ucraina, în beznă şi frig. Premierul Denis Șmihal: „Toate termocentralele și hidrocentralele au fost avariate”

Washingtonul anunţat, la începutul lui decembrie, că Occidentul nu-l va împine pe Zelenski la masa negocierilor cu Rusia, apreciind că alegerea îi aparţine preşedintelui ucrainean. Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat şi el la telefon cu omologul său ucrainean duminică. Ei au discutat despre pregătirea unui Conferinţe de susţinere a Ucrainei, marţi, la Paris.

Aproape 500 de întreprinderi franceze se reunesc ”pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, a contribui la reconstrucţia ţării şi a investi pe termen lung în potenţialul economic ucrainean, a anunţat Palatul Élysée.