RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ofensivă militară în apropiere de Doneţk

Forţele armate ucrainene au declanşat joi un atac lângă localitatea Karlivka, la 30 de km vest de Doneţk, loc-cheie în regiunea cu acelaşi nume din estul Ucrainei, pradă unei insurecţii armate proruse, a anunţat Ministerul de Interne al Ucrainei.

RomaniaTV.net
10 iul. 2014, 16:48
RĂZBOI ÎN UCRAINA. Ofensivă militară în apropiere de Doneţk

Armata ucraineană a declanşat un atac la 30 de kilometri vest de Doneţk. Un reporter al France Presse a relatat că a văzut avansând la faţa locului mai multe convoaie de blindate şi camioane ce transportau trupe şi a auzit tiruri de artilerie.

„Unităţi ale Ministerului Apărării, ale Gărzii Naţionale şi batalioane de apărare teritorială au lansat o ofensivă viguroasă lângă localitatea Karlivka”, fiind susţinuţi de blindate, a precizat Ministerul de Interne al Ucrainei într-un comunicat.

Citeşte şi Putin, Merkel şi Hollande doresc o revenire cât mai grabnică la regimul de încetare a focului în Ucraina

Separatiştii au confirmat, la rândul lor, lupte în această zonă. ‘Au fost lupte astăzi la Karlivka. Am distrus două tancuri’ ale forţelor ucrainene, a declarat aşa-zisul ‘ministru al apărării’ al separatiştilor, Igor Strelkov, în timpul unei conferinţe de presă la Doneţk. „Inamicul a suferit pierderi şi din păcate au suferit pierderi şi noi”, a mai spus Strelkov, precizând, la începutul după-amiezii, că „schimburile de focuri de artilerie continuă”.

Forţele loiale Kievului încearcă în prezent să încercuiască cele două bastioane ale insurgenţilor din estul Ucrainei: Doneţk şi Lugansk.

Citeşte şi RĂZBOI ÎN UCRAINA. Trei morţi şi 27 de răniţi în rândul forţelor Kievului, în ultimele 24 de ore

Responsabilii separatiştilor proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, s-au declarat hotărâţi să apere acest oraş de unde vor să evacueze o parte dintr-un milion de locuitori.

‘Inamicul încearcă să încercuiască din toate părţile Doneţkul. Suntem gata să apărăm Doneţkul şi aglomeraţia /urbană/ Doneţk, să nu lăsăm adversarul să intre sau să înconjoare oraşul’, a declarat într-o conferinţă de presă Igor Strelkov, ‘ministru al apărării’ al Republicii Populare Doneţk /DNR/, autoproclamată.

El a dat asigurări că are suficienţi ‘rezervişti’ şi echipament pentru a face acest lucru, asigurând că ‘peste 1.000 de voluntari’ s-au alăturat separatiştilor ‘în ultimele zile’.

Autorităţile de la Kiev, care au declanşat o ‘operaţiune antiteroristă’ împotriva rebelilor din estul ţării, şi-au afişat, după recucerirea mai multor localităţi, intenţia de a încercui cele două mari oraşe din regiune, Doneţk şi Lugansk /aproape 500.000 de locuitori/.

‘Primul ministru’ al DNR, Aleksandr Borodai, şi-a afişat de asemenea determinarea. ‘Vom apăra teritoriul DNR contra ocupaţiei’, a declarat el în această conferinţă de presă.

El a evocat de asemenea posibilitatea de a evacua ‘zeci de mii’ sau chiar ‘sute de mii’ de locuitori din Doneţk în timp ce forţele ucrainene înaintează.

În legătură cu Rusia, al cărei sprijin pentru separatişti pare să scadă în ultima vreme, Borodai, care nu face un mister din cetăţenia sa rusă şi s-a întors de la Moscova, a dat asigurări că a avut discuţii ‘constructive’ în capitala rusă, cu interlocutori pe care a refuzat să-i numească.

‘Mă bazez foarte mult pe sprijinul Federaţiei Ruse pe termen foarte scurt. Rusia ne-a oferit deja un ajutor colosal, în voluntari sau în ajutor umanitar, iar eu cred că va creşte’, a spus el.