Război în Ucraina: Pierderi „colosale” pentru armata lui Putin

Trupele ucrainene au pierdut controlul asupra unor oraşe şi sate după lansarea ofensivei ruse în estul Ucrainei, însă potrivit Kievului trupele ruse au obţinut aceste câştiguri cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale.

29 apr. 2022, 18:30
Război în Ucraina: Pierderi „colosale” pentru armata lui Putin

Ucraina a recunoscut vineri că armata sa are pierderi grele în luptele cu trupele ruse în est, dar susţine că acestea din urmă au pierderi şi mai mari, relatează Reuters.

Trupele ucrainene au pierdut controlul asupra unor oraşe şi sate după lansarea ofensivei ruse în estul Ucrainei, însă potrivit Kievului trupele ruse au obţinut aceste câştiguri cu preţul unor mari pierderi umane şi materiale.

”Avem pierderi serioase, dar pierderile ruşilor sunt mult mai mari. Ei au pierderi colosale”, a susţinut Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Avioane ruseşti, interceptate în Marea Neagră de radarele NATO. Reacţia rapidă după pătrunderea în spaţiul aerian al Alianţei
Potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, după ce s-au retras din nordul Ucrainei pentru a se concentra pe estul şi sudul acestei ţări, trupele ruse adoptă un tipar mai eficient de mişcări operaţionale, unul dintre obiective fiind aparent învăluirea trupelor ucrainene în Donbas. Cu toate acestea, ofensiva rusă în estul Ucrainei a făcut progrese minore joi.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, în Donbas trupele ruse nu au efectuat operaţiuni ofensive în ultimele ore vineri, dar continuă atacurile intense cu artileria şi chiar cu aviaţia pe linia de contact, continuând în acelaşi timp atacurile asupra ţintelor importante din punct de vedere logistic pentru deplasarea şi aprovizionarea trupelor ucrainene.

România se pregăteşte de război. Iohannis a informat Parlamentul despre trupele NATO, avioanele F35 şi navele de luptă de pe teritoriul ţării noastre
Trupele ruse au bombardat astfel un important nod feroviar în oraşul Liman, în regiunea Doneţk. Ruşii încearcă ”să avanseze dinspre nordul regiunii, care se învecinează cu regiunea Harkov, în direcţia (oraşului) Liman, şi fac tot posibilul pentru a intra pe o rută directă către (oraşele) Sloviansk, Kramatorsk, astfel încât să-şi atingă obiectivele strategice în regiunea Doneţk”, declară pentru CNN şeful administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kirilenko.

”Inamicul nu poate pătrunde. Liman este sub controlul forţelor armate ucrainene”, adaugă acesta, menţionând de asemenea că trupele ruse folosesc artileria şi loviturile aeriene pentru a le împiedica pe cele ucrainene să-şi fortifice poziţiile defensive.

Rusia a respins apelurile la negocieri privind crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite dpa.

„Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele”, a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el.

Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect.

Joi, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din Azovstal deoarece vrea să-i captureze, potrivit Reuters.

El a adăugat că Rusia blochează, de asemenea, eforturile de a conveni măsuri umanitare.”Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol, dintre care principalul (element) îl constitue … regimentul Azov”, a spus guvernatorul într-un briefing.”Prin urmare, partea rusă nu este de acord cu nicio măsură de evacuare a militarilor (ucraineni) răniţi”.

„(Noua ofensivă) este în desfăşurare acum pentru a doua săptămână, iar inamicul nu şi-a îndeplinit obiectivele tactice sau strategice”, a spus Kirilenko. El a adăugat că, în pofida lipsei unui acord privind crearea de coridoare umanitare, doar 370.000 de locuitori au rămas în părţile din regiunea Doneţk controlate de autorităţile ucrainene, comparativ cu 1,67 milioane înainte de invazia rusă. Peste 270.000 de persoane au fugit din regiunea Doneţk cu trenuri şi aproape 80.000 au părăsit-o cu autovehicule.