Război în Ucraina. Rusia ar pregăti un desant de anvergură din Marea Neagră

Oficiali ucraineni mai afirmă, potrivit agenţiei EFE şi postului CNN, că trupele ucrainene au detectat o ''concentrare a inamicului'' în apropiere de Soledar şi au atacat-o cu mortiere şi lansatoare multiple de rachete, ucigând circa 100 de combatanţi ai unităţii paramilitare ruse Wagner.

12 ian. 2023, 21:14
Război în Ucraina. Rusia ar pregăti un desant de anvergură din Marea Neagră

Război în Ucraina. „Cel puțin 3 submarine și o navă mare pentru desant litoral au plecat din portul Novorossiisk și se îndreaptă spre portul Sevastopol”, scrie  site-ul de specialitate navalnews.com

Într-o altă evoluție a preparativelor militare ale Moscovei, surse anonime din domeniul Apărării, citate în presa rusă, spun că submarinul Belgorod a finalizat o serie de teste ale torpilei nucleare Poseidon.

Oficial, această super-armă a fost construită pentru a asigura capacitatea de ripostă nucleară a Rusiei. Torpila este capabilă să lovească la o distanță foarte mare și poate fi programată să rămână în așteptare o perioadă nedeterminată, în vederea activării.

Navele Flotei Ruse la Marea Neagra s-au refugiat în Novorosiisk după scufundarea navei-amiral, crucișătorul Moskva, de către ucraineni.

Război în Ucraina: Lupte grele la Soledar

Statul Major al armatei ucrainene a refuzat joi să ofere date precise despre controlul asupra oraşului Soledar din estul Ucrainei, unde se dau lupte grele între trupele ruse şi ucrainene, în timp ce autorităţile proruse din regiunea Doneţk susţin că în acel oraş mai sunt ”mici buzunare de rezistenţă” ucrainene, relatează agenţia EFE.

”Se dau bătălii intense, este oarecum nepotrivit să estimăm în termeni procentuali ce parte a oraşului controlăm noi şi ce parte încearcă să controleze inamicul”, a spus comandantul secund al Direcţiei Principale de Operaţiuni a Statului Major al armatei ucrainene, generalul de brigadă Oleksii Gromov.

”Luptele continuă, sunt intense, atât deocamdată”, a închis el subiectul, adresându-se presei la o sesiune de informare asupra evoluţiei situaţiei pe front.

Lovitură devastatoare dată trupelor lui Vladimir Putin. Ucraina anunţă că a eliminat 100 de ruşi la Soledar VIDEO
La rândul ei, ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a descris drept ”dificilă” situaţia la Soledar. ”Luptele cele mai crâncene şi cele mai violente continuă astăzi în zona Soledar”, însă ”în pofida unei situaţii dificile soldaţii ucraineni luptă fără răgaz”, a spus ea la o conferinţă de presă, potrivit AFP.

De partea lor, autorităţile instalate de Rusia în provincia ucraineană Doneţk susţin că în oraşul Soledar mai sunt doar ”mici buzunare de rezistenţă” ucrainene. ”Periferia de vest a Soledarului este deja complet sub controlul nostru”, a spus presei ruse colonelul Andrei Baievski, membru al parlamentului autoproclamatei republici Doneţk.

Acesta a explicat că, pentru trupele ruse, este foarte important să captureze oraşul Soledar întrucât aceasta le-ar permite ”să dezvolte atacul asupra (oraşului) Bahmut dinspre nord şi să taie complet rutele de aprovizionare ale armatei ucrainene dinspre Siversk”.

Potrivit Kievului, din cei circa 10.000 de locuitori ai localităţii Soledar au mai rămas acolo doar puţin peste 500, în general persoane vârstnice, iar oraşul este aproape distrus în urma luptelor. Cunoscut odată pentru minele de sare, acest oraş se află la circa 15 kilometri nord-est de localitatea Bahmut pe care trupele ruse încearcă de multe luni să o captureze, dar fără succes.

Oficiali ucraineni mai afirmă, potrivit agenţiei EFE şi postului CNN, că trupele ucrainene au detectat o ”concentrare a inamicului” în apropiere de Soledar şi au atacat-o cu mortiere şi lansatoare multiple de rachete, ucigând circa 100 de combatanţi ai unităţii paramilitare ruse Wagner.

Putin pregăteşte a doua mobilizare şi creşte limita de vârstă la 30 de ani
Fondatorul acestei unităţi, Evgheni Prigojin, a susţinut din nou miercuri seară pe Telegram că luptătorii săi au ”eliberat complet” oraşul Soledar, deşi mai devreme Ministerul rus al Apărării l-a contrazis afirmând că trupele ruse au blocat oraşul dinspre nord şi sud şi că se dau lupte în interiorul acestuia.