Război în Ucraina. Rusia scoate încă un as din mânecă: rachetele supersonice Onyx

Două rachete supersonice Onyx „de înaltă precizie” au fost lansate asupra unor „ținte terestre de pe teritoriul Ucrainei”.

06 apr. 2022, 17:50
Război în Ucraina. Rusia scoate încă un as din mânecă: rachetele supersonice Onyx

Rachetele supersonice au distrus cinci baze pentru depozitarea combustibilului din regiunile Harkiv, Nikolaev și Donbas. Echipajul sistemului de rachete de coastă Bastion a lansat două rachete Onyx către ținte terestre situate pe teritoriul Ucrainei, se arată într-un comunicat remis presei de ministerul Apărării de la Moscova. Potrivit departamentului militar, lansările au fost efectuate în cadrul sarcinilor unei operațiuni militare speciale. Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la lansarea rachetei.

Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, declarase că, în dimineața zilei de 6 aprilie, rachetele aeriene și terestre de înaltă precizie au distrus cinci baze pentru depozitarea combustibilului și lubrifianților în zonele așezărilor din Radekhov, Kazatin, Prosyanaya, Nikolaev și Novomoskovsk, care au furnizat combustibil pentru echipamentele militare ale trupelor ucrainene, în districtele Harkov, Nikolaev și în Donbass, transmite agenţia Tass.

Citeste si Primele imagini din Borodyanka, oraş din apropiere de Kiev eliberat de sub ocupaţia rusă. „Mulţi oameni sunt încă prinşi sub dărâmături”

Ce sunt rachetele „Onyx”

Onyx este o rachetă de croazieră supersonică dezvoltată începând cu anul 1983. Ea a fost dată în folosința forțelor armate rusești în 2002, după ce dezvoltarea sa a stagnat imediat după căderea Uniunii Sovietice. Ea a fost inițal dezvoltată ca o rachetă anti-navă care apoi a fost modificată pentru a putea lovi și ținte terestre.

Rachetele Onyx au o rază medie de 600 de kilometri, unele modele putând lovi și ținte aflate la 800 de kilometri depărtare. Racheta este aproape invizibilă pentru radarele inamice.

Modelele folosite pentru a lovi ținte terestre sunt lansate cu ajutorul K-300P Bastion-P, un sistem mobil al cărui rol principal este cel de apărare costală.

Ministerul rus al Apărării a declarat pe 19 martie că a utilizat rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme şi muniţii aeriene în vestul Ucrainei. Testate cu succes în 2018, „Kinjal” („pumnal”, în limba rusă) şi-a atins toate ţintele în timpul testelor la o distanţă de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Citeste si Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei