Război în Ucraina. Se dau lupte grele la Bahmut

Ucraina anunţă că şase civili au fost ucişi în urma bombardamentelor ruseşti la Kostiantinivka, la 20 km de Bahmut. Ministrul Sportului din Ucraina afirmă că 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia

02 apr. 2023, 15:49
Război în Ucraina. Se dau lupte grele la Bahmut

Şase civili au fost ucişi şi opt au fost răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de la Kostiantinivka, în estul Ucrainei, duminică dimineaţă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, relatează Reuters.

Kostiantinivka, care avea aproximativ 70.000 de oameni înainte de război, se află la doar 20 km vest de Bahmut, epicentrul luptei din ultimele opt luni.

„Ruşii au bombardat masiv oraşul Kostiantinivka”, a declarat Andri Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

 

Klaus Iohannis, de Ziua NATO: Flancul Estic se confruntă cu amenințări severe. Este cea mai gravă criză

El a spus că au fost avariate 16 blocuri de apartamente, opt case, o grădiniţă şi o clădire administrativă. Iermak a adăugat fotografii care arată distrugerea parţială a clădirilor şi craterelor din cauza exploziilor.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea fotografiilor sau numărul victimelor. Ministrul Sportului din Ucraina afirmă că 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a luat vieţile a 262 de sportivi ucraineni şi a distrus 363 de unităţi sportive, a declarat, sâmbătă, ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Huttsait, relatează Reuters.

Forţele ruseşti au câştigat poziţii importante în Bahmut, conform autorităţilor ucrainene

La o întâlnire cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, Morinari Watanabe, Huttsait a spus că nu ar trebui să li se permită sportivilor din Rusia să participe la Jocurile Olimpice sau la alte competiţii sportive.

„Toţi susţin acest război şi participă la evenimente organizate în sprijinul acestui război”, a spus Huttsait, potrivit unei transcrieri pe site-ul preşedintelui Volodimir Zelenski.
Comitetul Olimpic Internaţional a recomandat întoarcerea treptată a sportivilor ruşi şi belarusi la competiţiile internaţionale ca neutri. Nu s-a decis cu privire la participarea lor la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Ucraina a declarat vineri că sportivii săi nu vor avea voie să participe la evenimentele de calificare pentru Jocurile din 2024 dacă trebuie să concureze împotriva ruşilor, o decizie pe care CIO a criticat-o.

Reuters nu a putut verifica în mod independent numărul sportivilor ucraineni ucişi sau câte facilităţi au fost distruse.În urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, un număr de sportivi ucraineni la nivel naţional au luat armele în mod voluntar pentru a-şi apăra ţara.

Printre cei ucişi în acest an s-au numărat patinatorul artistic Dmitro Sharpar, care a murit în luptă lângă Bahmut, şi Volodimir Androşciuk, un campion la decatlon în vârstă de 22 de ani.