Război total! Ursula von der Leyen ameninţă dreapta din Italia înainte de alegeri: „Dacă lucrurile merg într-o direcţie greşită, avem soluţii”. Răspunsul lui Salvini

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat Italia cu privire la consecințele pe care le va avea dacă se va îndepărta de principiile democratice, lansând o amenințare puțin voalată înaintea alegerilor de duminică, pe care probabil le va câștiga un bloc de dreapta condus de Giorgia Meloni.

23 sept. 2022, 16:37
Război total! Ursula von der Leyen ameninţă dreapta din Italia înainte de alegeri: „Dacă lucrurile merg într-o direcţie greşită, avem soluţii”. Răspunsul lui Salvini

Von der Leyen a declarat joi că în cazul în care alegerile generale vor duce la o schimbare autocratică, naţionalistă şi eurosceptică, „avem la îndemână instrumente la fel ca în cazurile Poloniei şi Ungariei”.

Aceste declarații ale șefei Comisiei Europene subliniază îngrijorarea din unele capitale europene cu privire la viitoarele alegeri din Peninsulă și sugerează că relațiile dintre Bruxelles și Roma ar putea deveni turbulente dacă Meloni și partenerii săi vor obține victoria.

„Abordarea mea este că, indiferent de guvernul democratic care este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună”, a declarat von der Leyen la Universitatea Princeton din Statele Unite joi, răspunzând la o întrebare privind existența unor îngrijorări în legătură cu viitoarele alegeri din Italia.

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, am discutat despre Ungaria și Polonia, avem instrumente”, a adăugat ea, potrivit Reuters.

Liderul partidului Liga din Italia, Matteo Salvini, a declarat vineri că formaţiunea sa de dreapta va depune o moţiune de cenzură împotriva şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma declaraţiilor acesteia.

Citeşte şi: Marea Britanie a anunțat cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani, pentru accelerarea creșterii economice. Primele măsuri care vor intra în vigoare din 2023

Salvini a catalogat declaraţia ei drept un amestec sordid şi arogant în politica internă italiană. ”Doamna îi reprezintă pe toţi europenii, salariul ei este plătit de noi toţi, iar aceasta a fost o ameninţare dezgustătoare şi arogantă”, a spus Salvini, adăugând: ”Duminică votează italienii, nu birocraţii de la Bruxelles, iar dacă aş fi preşedintele Comisiei Europene aş fi (mai) preocupat de facturile la energie”.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) din PE din care face parte Liga va depune o moţiune de cenzură.

Meloni i-a asigurat pe partenerii internaţionali ai Italiei că, sub conducerea sa, Italia va fi fidelă poziţiilor UE şi NATO şi va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruseşti. Dar ea a exprimat, de asemenea, opinii eurosceptice, a criticat imigranţii şi aşa-numitele lobby-uri homosexuale şi a promis că va oferi femeilor o alternativă la avort.

Această mamă necăsătorită, în vârstă de 45 de ani, ce provine din clasa muncitoare a Romei, care vorbeşte simplu, a subliniat identitatea sa de mamă creştină şi face campanie sub sloganul Dumnezeu, familie şi patrie.

De asemenea, ea a susţinut teoria „marii înlocuiri”, care presupune înlocuirea cetăţenilor albi cu imigranţi musulmani.

Deşi partidul său are rădăcini post-fasciste, ea a subliniat că împărtăşeşte valori şi politici cu conservatorii britanici şi republicanii americani.

Citeşte şi: Macron, avocatul diavolului! „Putin a avut impresia că nu l-a respectat. Aşa gândeşte el, trebuie să înţelegem asta”