Războiul din Ucraina riscă să se extindă. Moscova acuza Occidentul ca instigă Ucraina sa atace ţinte din Rusia

Ministerul rus al Apărării a informat că, duminică seara, regimul de la Kiev ar fi lansat un atac cu rachete Tochka-U cu muniție cu dispersie și drone Tu-143 Reis în zonele rezidențiale din Belgorod și Kursk.

04 iul. 2022, 01:02

Război în Ucraina. „Ne abținem în continuare de la astfel de măsuri, dar vom monitoriza îndeaproape evoluția situației. Cei care acționează în acest fel trebuie să știe că, dacă provocările continuă, vor avea probleme”, a declarat Zaharova, potrivit agenției Tass.

„Înțelegem că aceste acțiuni ale regimului de la Kiev nu sunt doar coordonate cu curatorii săi occidentali, ci, cel mai probabil, sunt provocate de aceștia. Acest lucru este făcut pentru a ne împinge să ripostăm la acest tip de lovituri, iar apoi să învârtă și mai mult isteria antirusească”, a spus diplomatul.

Război în Ucraina. Contraofensiva lui Zelenski, pierderi grele pentru Rusia după bombardamentul surpriză de la adăpostul întunericului
Zaharova a subliniat că obiectivul regimului de la Kiev este de a lovi cu arme neghidate în zonele rezidențiale ale orașelor. „Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru”, a spus ea.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a informat că, duminică seara, regimul de la Kiev ar fi lansat un atac cu rachete Tochka-U cu muniție cu dispersie și drone Tu-143 Reis în zonele rezidențiale din Belgorod și Kursk, rachetele și dronele ucrainene au fost distruse de sistemele rusești de apărare aeriană. Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, în urma atacului forțelor armate ale Ucrainei, patru persoane au fost ucise, iar alte patru au fost rănite, inclusiv un copil. Trei dintre cei decedați sunt cetățeni ai Ucrainei. 61 de case au fost avariate.

Rusia acuză ţările occidentale de blocarea negocierilor de pace cu Ucraina

Moscova a acuzat naţiunile occidentale că blochează negocierile de pace cu Ucraina, prelungind astfel războiul, informează duminică dpa.

„Acum este momentul când ţările occidentale pariază totul pe continuarea războiului”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la televiziunea rusă. Potrivit lui Peskov, sub conducerea SUA, Occidentul nu le permite ucrainenilor „să se gândească la pace, nici să vorbească sau să discute despre aceasta”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la afirmaţii ale unor politicieni occidentali care au spus că nu vor să facă presiuni asupra Ucrainei pentru negocieri.

Război în Ucraina, ziua 130. Ruşii susţin c-au cucerit oraşul Lisiceansk şi toată regiunea Lugansk. Explozii în oraşul rus Belgorod, soldate cu trei morţi
Însă momentul pentru negocieri va veni, şi-a exprimat convingerea Peskov. Pentru pace, Ucraina trebuie să accepte cererile Rusiei, care includ recunoaşterea Peninsulei Crimeea de la Marea Neagră drept teritoriu rus şi cedarea regiunilor Doneţk şi Lugansk, a subliniat Peskov.

Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese. Rusia a acuzat Ucraina că a revenit asupra unor propuneri formulate la Istanbul şi presupune că aceste schimbări de poziţie sunt rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.