Razie în pieţe, se testează nivelul de pesticide din legume şi fructe. În 2024, 35% din probe aveau substanţe chimice peste limitele admise

Primăria Buzău a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede ca legumele şi fructele care sunt vândute în pieţele din municipiu să fie testate în ceea ce priveşte conţinutul de pesticide sau alte substanţe nocive.
Filip Stan
04 feb. 2025, 18:09
Razie în pieţe, se testează nivelul de pesticide din legume şi fructe. În 2024, 35% din probe aveau substanţe chimice peste limitele admise

Primăria municipiului Buzău a inițiat un proiect de hotărâre ce prevede testarea periodică a fructelor și legumelor vândute în piețele locale, cu scopul de a verifica prezența pesticidelor și a altor substanțe nocive din legume şi fructe.

Rolul acestui demers este de a asigura consumatorii că produsele cumpărate sunt singure pentru consum. Acest proiect a fost propus de consilierii locali ai PNL și are la bază o inițiativă a fostului senator Vlad Mircea Pufu, potrivit stirileprotv.ro.

În anul 2023, Vlad Mircea Pufu a lansat o petiție publică la care a strâns aproximativ 4.000 de semnături de la cetățenii din Buzău, arătând necesitatea testării produselor din piețe. Anterior, un proiect asemănător a fost respins în Consiliul Local, dar acum a fost relansat în dezbatere publică.

„Trebuie să ştim ce mâncăm, ce cumpărăm din pieţe. Trebuie să facem eforturi în plan local, să nu mai aşteptăm să se rezolve pe plan naţional. În urma dezbaterilor pe care le vom avea cu buzoienii, dar şi în CLM, sperăm să fie mai multă deschidere din partea colegilor de coaliţie, dar şi din partea consilierilor din celelalte partide, să reuşim să îl determinăm pe domnul primar să ia măcar în considerare o minimă analiză. Este un proiect care poate fi ajustat cu siguranță.

Cum cureți corect și eficient fructele și legumele stropite cu pesticide

În niciun caz nu e îndreptat împotriva producătorilor, ci e în beneficiul buzoienilor, securizează încrederea în pieţele buzoiene, dar şi asupra producătorilor. Vom şti ce cumpărăm şi că producătorii sunt oameni serioşi.

Nu e un proiect care să fie interpretat în cheie politică, dimpotrivă, poate fi luat drept exemplu în toată ţara”, spune fostul senator PNL Vlad Mircea Pufu, inițiatorul proiectului.

În acest moment, proiectul se află în faza de dezbatere publică, iar cetățenii sunt invitați să-și exprime opiniile. După dezbaterea publică, proiectul va fi supus votului în Consiliul Local al Municipiului Buzău.

„Mai întâi, scoateti samsarii din piaţă!”

Reacțiile au curs pe rețeaua socială. „Anul trecut, în iunie, am cumpărat roșii «bio» de la o tarabă așezată temporar la intrarea dinspre biserică. Am păstrat una în lada frigiderului, după două luni era intactă”, a scris un buzoian.

„Mai întâi, scoateți samsarii din piata! Ei nu au nici o treabă cu grădinăritul și măresc prețul produselor! Au acaparat piața”, a scris un alt comentator.

„Nu cred ca o să faceti ceva, asa cum nu faceti nimic cu marea evaziune din piețe, cu traficul de țigări și cu nerespectarea legii care prevede obligativitatea comercianților de a avea măcar casă de marcat dacă nu și POS. Începeți cu ceva, dacă doriți respectul buzoienilor, că altfel vă consideram în continuare pe toți complici”, este opinia altui buzoian.

„Ce glume aveți! Mai bine ați face loc în piață și țăranilor! Plină piața de samsari și nimeni nu face nimic! Și poate mai verificați și cântarele!” a adăugat altcineva.

„Foarte bine! Veniți la vecinul meu care are două solare și «băltâcie» noaptea butoaiele de pesticide prin curte. Opriți, că astia ne omoară. Pe ei îi interesează doar să crească rosia și castravetele repede. Îi doare undeva pe ei ca fac rau”, a comentat o altă persoană.

„Și brânză trebuie testată”, este de părere altcineva.

Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a desfășurat controale riguroase pentru verificarea reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale produse în România. Din 4.382 de probe, doar 35 depășeau limita admisă.

„În anul 2024 s-au analizat 4.382 probe, din care: 3.624 probe în cadrul controlului oficial de monitorizare și 754 probe, la solicitare. Facem precizarea că, la începutul anului 2024, Planul Național de Monitorizare al Autorității Naționale Fitosanitare includea analiza a 2.245 probe. Spre comparație, în anul 2023, ANF a analizat 3.691 probe (2.989 control oficial și 702 la solicitare), iar numărul de probe planificat la începutul anului 2023 a fost de 2.225”, a transmis Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă..

Din 4.382 de probe analizate la legume şi fructe, 35 (0,80%) aveau reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA).

Astfel, vorbim de: șapte probe de tomate, cinci probe de ceapă verde, patru probe de spanac, trei probe de căpșune, două probe de mărar, două probe de pătrunjel, două probe de țelină cu frunze, două probe de porumb, două probe de salată, două probe de ardei, o probă de mere, o probă de fasole verde, o probă de vinete și o probă de grâu.

„Pentru anul 2025, ANF își propune analiza a peste 2.500 de probe din cereale, fructe, legume în cadrul Programului Național de Monitorizare. Pe lângă acestea, ANF va desfășura în acest an diferite programe de control tematice pentru fructe și legume de sezon (verdețuri, tomate, ardei, căpșune, pepeni, piersici etc.)”, se mai precizează în comunicat.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Playtech.ro
Locuri de muncă în Europa, în vara lui 2025. Domeniile în care românii sunt căutaţi
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Cutremur în România. S-a mișcat pâmântul cu puțin timp în urmă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Românii care vor primi 292 de lei pe 8 mai 2025, direct pe card sau prin Poșta Română
MediaFlux
Sondaj Sociopol înaintea alegerilor. Candidații care ar intra în turul doi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici