Răzvan Cherecheş avertizează că pandemia nu s-a încheiat şi recomandă autorităţilor să impună restricţii: „Românii ar trebui acum atenționați”

Răzvan Cherecheş avertizează că, deşi au fost relaxate toate măsurile de restricţie anti-covid, pandemia nu s-a încheiat încă. Acesta este de părere că lunile de vară reprezintă momentul oportun al unor noi campanii de informare a populației.

12 mai 2022, 10:28
Răzvan Cherecheş avertizează că pandemia nu s-a încheiat şi recomandă autorităţilor să impună restricţii: „Românii ar trebui acum atenționați”
Răzvan Cherecheş: "Mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții"

Răzvan Cherecheş avertizează că pandemia nu s-a încheiat şi recomandă autorităţilor să impună restricţii. Profesorul din Cluj susţine că mesajele care să avertizeze asupra efectelor pandemiei ar pune în gardă populaţia.

Răzvan Cherecheş: „Mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții”

Expertul în sănătate publică este de părere că autorităţile s-au grăbit cu ridicarea restricţiilor anti-covid.

„La începutul acestei primăveri, acum trei luni, când la 9 martie s-a dat de știre țării că se vor ridica toate restricțiile a fost într-un fel o competiție a veștilor bune. Și mai toți politicienii s-au grăbit să le mediatizeze. Așa s-a întâmplat și în vara trecută, între premierul de atunci, Florin Cîțu, și președintele Klaus Iohannis. De data asta asta, termenii în care s-a comunicat au indus opiniei publice sentimentul că pandemia s-a încheiat. Or, lucrurile nu stau deloc așa!

Lumea nu se va supăra la toamnă dacă nu se vor aplica noi restricții! În caz contrar, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții”, avertizează profesorul din Cluj.

Citeşte şi România începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID. Pentru cine este recomandat

Acesta consideră că lunile de vară reprezintă momentul oportun al unor noi campanii de informare a populației privind efectele grave ale infectării cu covid-19.

„Situația din China, dar și din alte țări asiatice, ne arată că pandemia e încă puternică. Chiar și în Statele Unite, situația s-a degradat puțin, dar numărul celor decedați sau al celor ce necesită internare e încă mic. Cu toate acestea, nu poți exclude, mai ales în China, apariția unor noi tulpini, în contextul episoadelor pe care le traversează acolo pandemia.

Ca atare, românii ar trebui acum atenționați, constant. Mesaje care să avertizeze contra efectelor pandemiei ar pune în gardă populația. Nu se va supăra nimeni dacă, la toamnă, nu va fi cazul aplicării unor noi restricții. În caz contrar, dacă lucrurile vor lua însă o întorsătură urâtă, mă tem că populația nu va mai accepta tot felul de restricții, la care nu a avut nimic de comentat în ultimii doi ani. Asta și fiindcă mesajul pe care ea îl poartă în prezent e că pandemia s-a încheiat!”, mai spune profesorul din Cluj, potrivit Impact.  

Expertul în sănătate publică este de părere că un guvern prudent ar fi mai atent la desfășurarea pandemiei pe plan european și mondial.

„Un guvern prudent pe tema asta ar fi atent la desfășurarea pandemiei pe plan european și mondial. Iar Ministerul Sănătății ar avea de jucat un rol special aici. Or, în ultimele săptămâni, din câte putem lesne observa, agenda publică a ministerului nu e deloc concentrată pe chestiunea asta.

Mai degrabă altele sunt temele de atracție, cum ar fi chestiunea SMURD-ului și a conducerii acestuia. Vorbim mai degrabă despre chestiuni de oportunitate politică, decât despre teme care să atingă cu adevărat menținerea stării de sănătate a populației”, e de părere Răzvan Cherecheș.

Expertul în politici de sănătate publică susține că la trei luni de la eliminarea restricțiilor, un număr foarte mic de români mai observă azi cu atenție pandemia de COVID.

„În spațiile închise și aglomerate am putut observa că doar medicii și cei care știu cum funcționează organismul uman mai poartă măști de protecție. Le atrag atenția celorlalți că este indicat să le urmeze exemplu. Doar în felul acesta vom putea ține în frâu evoluția viitoare a pandemiei.

Fiindcă până la toamnă va scădea imunitatea celor care s-au vaccinat sau a celor care au trecut prin boală și vor crește rezervele de persoane umane pe care boala nu va ezita să le trateze asemenea unei ținte ideale. Cu consecințe poate total neplăcute!”, a mai spus Cherecheș.

Potrivit datelor comunicate miercuri de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, au fost raportate 705 de noi infectări cu SARS CoV 2, opt persoane decedate, din care 1 anterior perioadei de referință.

În momentul de față 913 persoane sunt internate în secții, din care 60 sunt copii, 144 de persoane sunt internate în ATI.

Din cele 144 de persoane internate în ATI, 133 (92.36%) sunt persoane nevaccinate (care nu au un certificat care să ateste vaccinarea).

Citeşte şi Dr. Adrian Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre COVID. „Pandemia nu s-a terminat. Ne îndreptăm către un nou vaccin”