Reacţia MAE după ce ministrul ungar de Externe l-a atacat pe Klaus Iohannis. „Inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului”

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că "a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context" a lui Peter Szijjarto, ministrul de Externe din Ungaria. Oficialul ungar a criticat decizia lui Klaus Iohannis de a trimite o sesizare la Curtea Constituţională privind legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 18:03
Reacţia MAE după ce ministrul ungar de Externe l-a atacat pe Klaus Iohannis. „Inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului”

În acest context, MAE consideră „inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar, cu privire la şeful statului român”.

„Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

De asemenea, MAE precizează că această decizie este „fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege”.

„Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza”, precizează sursa citată.

Astfel, Ministerul de Externe transmite că „scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public”.

Ministrul de Externe al Ungariei, atac DUR la adresa lui Klaus Iohannis: „Este un politician extrem de anti-ungar”

Preşedintele României face rău în mod intenţionat cooperării dintre maghiari şi români atunci când pune piedică înfiinţării unui nou punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări, a scris ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, vineri, pe pagina sa de Facebook, relatează agenţia MTI, citată de hirado.hu.

Potrivit Agerpres, Reacţia lui Peter Szijjarto vine după ce Klaus Iohannis a apelat la excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii cu privire la înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei dintre Kubekhaza şi Beba Veche, lege care a fost deja adoptată.

„Din păcate, preşedintele României este un politician extremist antimaghiar”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Reacţia Ungariei, după atacul lui Klaus Iohannis. „O declaraţie necivilizată şi propice pentru incitare la ură”