Reacţia Ungariei, după atacul lui Klaus Iohannis. „O declaraţie necivilizată şi propice pentru incitare la ură”

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a reacţionat după ce preşedintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că "se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor". Oficialul ungar i-a reamintit lui Iohannis că maghiarii din Transilvania, în marea lor majoritate, l-au votat la alegerile prezidenţiale.

RomaniaTV.net
29 apr. 2020, 16:08
Reacţia Ungariei, după atacul lui Klaus Iohannis. „O declaraţie necivilizată şi propice pentru incitare la ură”

„Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate. Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Dl Iohannis trebuie să fie conștient de faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a precizat Ministrul ungar de Externe, într-un mesaj video postat pe Facebook, conform Hotnews.

Klaus Iohannis: PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. Marcel Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban?

Președintele Klaus Iohannis a acuzat miercuri PD că vrea „să dea Ardealul ungurilor”.

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a spus Iohannis.

Liderul UDMR, după ce Senatul a respins autonomia Ţinutului Secuiesc. „Domnule Iohannis, sper să vă ocupaţi şi de chestiuni economice”

UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-și ceară scuze pentru declarația legată de legea privind Ținutul Secuiesc.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Klemen Hunor pe Facebook.

Marcel Ciolacu: „Nu a vândut nimeni Ardealul. Solicit serviciilor secrete să iasă public dacă au trimis preşedintelui vreo informare”