Reacţia magistraţilor în cazul filmuleţului petrecerii dintre jurnalişti şi procurori. „Sunt metode de filaj nespecifice”

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din Romania" și Asociația "Inițiativa pentru Justiție" se declară îngrijorate de supravegherea "prin metode de filaj nespecifice unei societăți democratice" a unor jurnalişti şi procurori. Reprezentanţii organizaţiilor susţin că dacă "acest atac grav" va fi tratat cu tăcere şi indiferenţă "în percepția colectivă se va sedimenta ideea că anumite instituții ale statului român pot fi privite ca principali beneficiari și complici ai unor operațiuni înfăptuite în scop de intimidare".

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 08:26
Reacţia magistraţilor în cazul filmuleţului petrecerii dintre jurnalişti şi procurori. „Sunt metode de filaj nespecifice”

„Asociația ”Forumul Judecătorilor din Romania” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu recentele “dezvăluiri” intens mediatizate, în urma unor acțiuni de “stalking”, prin supravegherea atentă și înregistrarea conversațiilor unor magistrați și jurnaliști, prin metode de filaj nespecifice unei societăți democratice, de natură a aduce, prin caracterul profund intruziv, o gravă atingere dreptului la viața privată și dreptului persoanelor vizate la propria imagine”, se arată într-un comunicat al celor două asociații, citat de Hotnews.

Reprezentanţii celor două organizaţii susţin că un astfel de tip de intruziune se poate constitui în sursa unor abuzuri din partea unor entități private și organizații cu un statut incert.

„Caracterului incorect al unui asemenea demers, care se plasează în afara unei nevoi de informare publică, i se adaugă și caracterul intimidant al unei minuțioase operațiuni de captare a unor secvențe din viața privată a unor persoane, antrenate într-o procedură de ocupare a unor posturi de conducere ale Ministerului Public, recent finalizată, ceea ce face ca o astfel de acțiune să capete și un caracter vindicativ, prin efectele resimțite de magistrații aflați pe viitor în ipostaze similare”, conform sursei citate.

„În absența unor clarificări rapide, dacă acest atac grav la adresa unor magistrați și jurnaliști va fi tratat cu tăcere și indiferență, în percepția colectivă se va sedimenta ideea că anumite instituții ale statului român pot fi privite ca principali beneficiari și complici ai unor operațiuni înfăptuite în scop de intimidare. De altfel, Serviciul Român de Informații a atras atenția, încă din anul 2005, în cadrul raportului anual de activitate, asupra faptului că, pe teritoriul țării, desfășoară activități ilegale entități care funcționează ca adevărate servicii de informații paralele (“firme ce dispun de personal specializat în domeniul protecției/securității”), iar autoritățile competente ar fi trebuit să se preocupe mult mai serios de stăvilirea acestui fenomen, deși printre riscurile asociate activităților informative ilegale s-au enunțat și cele privind afectarea drepturilor și libertăților garantate de Constituție sau alimentarea cu informații confidențiale a unor grupuri de interese”, se mai arată în comunicat.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul imaginilor difuzate de România TV de la o întâlnire privată a doi magistrați cu doi ziariști.

România TV a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Aceştia au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind „dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de Iohannis.

Citeşte şi: România TV a prezentat filmuleţul necenzurat al petrecerii dintre jurnalişti şi procurori VIDEO