REFERENDUM 2012. USL: 48% dintre alegători au votat până la ora 22.00. PDL: 42%

Referendum 2012. Până la ora 22.00, 48% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit unei numărători paralele efectuate de USL, informează România TV. Numărătoarea paralelă a PDL arată însă un procent mai mic: 42% dintre alegători au votat până la ora 22.00. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi în cele peste 18.000 de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.
Romania TV
29 iul. 2012, 06:55
REFERENDUM 2012. USL: 48% dintre alegători au votat până la ora 22.00. PDL: 42%
UPDATE 22.23 Până la ora 22.00, potrivit numărătorii paralele a USL, au votat 48% dintre alegători, informează România TV. Conform numărătorii paralele a PDL, până la ora 22.00, s-au prezentat la vot 42% dintre alegători.

UPDATE 22.04 Surse din PDL au declarat, pentru România TV, că nivelul final al prezenţei la referendum este estimat de către liderii democrat-liberali la circa 46%.

UPDATE 21.30 Potrivit numărătorii USL, până la ora 21.00, au votat 45% dintre români, informează România TV

UPDATE 20.30 Potrivit numărătorii paralele a PSD, până la ora 20.00, au votat 40,2% dintre alegători, informează România TV. Conform numărătorii paralele a PDL, până la ora 20.00, s-au prezentat la vot 36,72% dintre alegători. De asemenea, potrivit CSOP, 35,1% dintre alegători s-au prezentat la urne.
UPDATE 20.20 Până la ora 19.00, 31% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit numărătorii paralele realizate de PDL, relatează România TV. În schimb, numărătoarea PSD arată că, până la ora 19.50, au votat 39,6% dintre alegători.

UPDATE 19.58 Până la ora 19.30, 34,5% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, arată numărătoarea paralelă a partidelor.

UPDATE 19.25 Până la ora 18.30, 30,1% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu,  conform numărătorii paralele a partidelor.

UPDATE 18.00 Până la ora 17.00, 27% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu,  conform numărătorii paralele.

UPDATE 16.45 Până la ora 16.00, 24,94% dintre alegători au votat la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, potrivit numărătorii paralele.

UPDATE 15.00 Până la ora 14.00, 21,55% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, potrivit numărătorilor paralele ale partidelor.

UPDATE 14.51 Până la ora 13.00, 20% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, conform România TV.

UPDATE 13.30 Până la ora 12.30, 18,1% dintre românii s-au prezentat la urne, potrivit unei numărători paralele ale partidelor.

UPDATE 12.20 Până la ora 11.30, 14,1% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit unei numărători paralele, informează România TV

UPDATE 11.00 Până la ora 10.00, s-au prezentat la urne 9,14% dintre români, potrivit numărătorii paralele a PSD. La alegerile locale din iunie 2012, la ora 10.00, prezenţa a fost de 8,99%. 
 
UPDATE 10.40 Până la ora 9.30, 5,23% dintre alegători au votat, arată numărătoarea paralelă efectuată de PSD. 

Până la ora 9.00, 4,62% dintre alegători s-au prezentat la urne la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ceea ce înseamnă aproximativ 670.000 de persoane.

Pentru a doua oară în cinci ani, electoratul este chemat la urne pentru a-i decide soarta lui Traian Băsescu. La capătul a trei săptămâni de campanie electorală, referendumul din 29 iulie aduce cu sine şi câteva premiere ale istoriei electorale recente. 

„Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”, este întrebarea la care electoratul prezent la urne va răspunde duminică. Alegătorii pot opta pentru răspunsul „DA” sau „NU” din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.

Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.

VEZI CUM ARATĂ BULETINUL DE VOT

Secţiile vor fi deschise între orele 7 dimineaţa şi 23.00, cu patru ore mai mult decât în urmă cu cinci ani. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum. Nu doar orarul de vot este mai generos. Guvernul a mărit şi numărul de secţii, care vor fi cu peste o mie mai multe decât în anul 2007.

La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.

În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

În total, alegătorii vor avea la dispoziţie 18.242 de secţii, pe teritoriul ţării, în timp ce 306 de secţii vor fi amenajate în străinătate.

Vezi SECŢIA DE VOT la care eşti arondat

În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electora. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri