Regele Juan Carlos al Spaniei, a treia anchetă pentru spălare de bani

Regele Carlos al Spaniei este anchetat pentru a treia oară pentru spălare de bani, transmite AFP, citat de Agerpres. Cea de-a doua anchetă a început în secret la sfârşitul anului 2019, dar despre ea s-a aflat abia cu câteva zile în urmă. Prima anchetă împotriva fostului rege a fost deschisă în urma dezvăluirilor ziarului La Tribune de Geneve.

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 18:34
Regele Juan Carlos al Spaniei, a treia anchetă pentru spălare de bani

Procurorul de caz a declarat că cel de-al treilea dosar al fostului suveran se bazează pe un raport al serviciului spaniol de prevenire a spălării banilor.

Asupra fostului rege planează suspiciunea că ar fi primit 100 de milioane de dolari în 2008, din Arabia Saudită. În 2011, în urma unor posibile acte de corupţie în care ar putea fi implicat Juan Carlos, mai multe firme spaniole au câştigat în regatul saudit un contract pentru construcţia unei linii de tren de mare viteză. Procurorii încearcă să afle dacă s-au plătit comisioane ilegale pentru contract şi dacă fostul rege este unul din cei care le-au încasat.

Citeste si Bărbat evadat dintr-o închisoare din Spania, prins de poliţişti în Bistrița-Năsăud

În dosar, mai există un cont pe numele unui antreprenor mexican şi un altul pe numele unui ofiţer de aviaţie spaniol, au precizat surse ale AFP. Anchetatorii încearcă să stabilească provenienţa banilor şi să afle dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective.

În caul în care se dovedeşte că fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, el ar putea fi acuzat de spălare de bani, întrucât faptele s-au petrecut ulterior abdicării, când Juan Carlos nu mai avea imunitate.

Juan Carlos a anunţat în 3 august că pleacă din ţară pentru a nu-i crea dificultăţi fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuţiilor de şef al statului. Fostul rege a comunicat, însă, că rămâne la dispoziţia justiţiei.