Regimul corect în enterocolită

În sezonul cald, numărul cazurilor de enterocolită este în creștere, deoarece alimentele se alterează repede din cauza temperaturilor ridicate. Cei mai afectați sunt copiii, deoarece sistemul lor digestiv este mai sensibil, dar și adulții sunt predispuși.

RomaniaTV.net
19 aug. 2016, 08:43
Regimul corect în enterocolită

Enterocolita mai este denumită și „boala mâinilor murdare”, dar poate fi cauzată și de alimentele alterate. Apare în urma infecției cu bacterii, virusuri, ciuperci sau paraziți și se poate transmite de la o persoană la alta. Se manifestă prin diaree, stare de vomă, crampe abdominale, febră, dureri musculare și stare generală de rău.

Boala apare în urma preparării termice necorespunzătoare a alimentelor sau a consumului de apă contaminată. Din cauza episoadelor de vomă și de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidro-electrolitice. În cazul sugarilor, a bătrânilor sau a persoanelor care suferă de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune viața în pericol.

Citeşte şi  Ai probleme digestive? Iată 10 remedii uşor de urmat

Hidratarea, esențială

Principalul pericol în prima zi este deshidratarea. De aceea, este recomandată hidratarea organismului. Se poate bea ceai de mentă neîndulcit, apă minerală sau plată și suc de morcovi proaspăt stors. Astfel se corectează pierderea de lichide și de electroliți. În plus, în lichidele consumate se pot adăuga săruri speciale, disponibile în farmacii. Băuturile se consumă cu înghițituri mici, la intervale de 10 minute.

Info

În cazul enterocolitei provocate de virusuri este contraindicat tratamentul cu antibiotic.Alimente cât mai ușor digerabile

A doua zi, când episoade de vomă au încetat, se pot introduce alimentele solide, dar care să nu suprasolicite stomacul. Sunt recomandate supele de legume, orez fiert simplu, brânză proaspătă de vaci, măr copt, banană, pâine prăjită și carne fiartă sau la grătar. Sunt interzise alimentele greu de digerat, cum sunt prăjelile, dulciurile, fructele și legumele crude, supele cu carne, brânzeturile grase, sucurile din fructe și lactatele.

Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro