Relocarea Nokian din Rusia aduce o investiție de 650 de milioane de euro și 500 de joburi noi pentru români

Nokian Tyres a finalizat, în primăvara anului trecut, vânzarea operațiunilor sale din Rusia către Tatneft și a decis să mute o parte din operațiuni în România.

07 feb. 2024, 21:55
Relocarea Nokian din Rusia aduce o investiție de 650 de milioane de euro și 500 de joburi noi pentru români

Nokian Tyres a finalizat, în primăvara anului trecut, vânzarea operațiunilor sale din Rusia către Tatneft și a decis să mute o parte din operațiuni în România.

Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a luat decizia de a investi în noua fabrică de anvelope pentru autoturisme în România, a Oradea, în apropiere de granița cu Ungaria.

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor. De asemenea, locația va găzdui o unitate de distribuție pentru depozitarea și distribuirea anvelopelor.

Nokian Tyres face angajări pentru fabrica din Oradea. Se caută 550 de persoane

Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Construcția a demarat la începutul anului 2023, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025.

În acest context ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit cu Susanna Tusa, CEO Nokian Tyres Romania.

Compania finlandeză are nevoie, după relocarea din Rusia, de încadrarea a peste 500 de persoane în fabrica din Bihor a cărei construcție a început deja. Este vorba despre o investiție de 650 milioane de euro, producția urmând să înceapă în 2025.

Nokian Tyres produce anvelope pentru autovehicule în fabrici din Finlanda și SUA. La Oradea va fi prima fabrică de cauciucuri auto din lume care are zero emisii de CO2.

Investiție majoră în România! Finlandezii de la Nokian Tyres, care erau responsabili pentru 80% din anvelopele din Rusia, vor investi 650 de milioane de euro într-o uzină în Oradea

Nokian anunța în noiembrie 2022 că va construi o fabrică la Oradea, decizia fiind una majoră pentru economia zonei, dar și pentru România în special, mai ales că țara a pierdut alte investiții mari din auto, în special din cauza infrastructurii, scrie profit.ro. Fabrica de la Oradea va avea 500 de angajați și va produce mai ales anvelope pentru SUV-uri și alte mașini de clasă mare, principalele piețe de vânzări vizate fiind cele din Europa Centrală. Finlandezii spun că au analizat 40 de amplasamente până au ales Oradea. Primele anvelope, ca parte a producție de test, vor ieși de pe liniile de asamblare în a doua parte din 2024. Investiția va include și un centru logistic de distribuție anvelope. Anterior, și Nicolae Ciucă, în calitate atunci de premier, a discutat cu reprezentanții companiei.