Remedii pentru sughiţ, apă în urechi, balonare şi alte 12 probleme enervante ale corpului

Nu sunt probleme atât de grave încât să pericliteze viaţa, dar de multe ori sughiţul, un coş apărut pe faţă, balonarea sau buzele crăpate pot fi o sursă de nervi, un mod de a te face să te simţi ruşinat sau un lucru care îţi provoacă durere.

RomaniaTV.net
13 aug. 2012, 12:37
Remedii pentru sughiţ, apă în urechi, balonare şi alte 12 probleme enervante ale corpului

Mulţi dintre oameni ignoră aceste probleme şi aşteaptă să treacă. Dar există câţiva paşi pentru ca fiecare dintre ele să dispară.

Apă în urechi

„De cele mai multe ori e de ajuns să-ţi laşi capul într-o parte şi să găseşti un unghi care să permită apei să se scurgă din urechi”, spune doctorul Rachel C. Freeman, profesor asistent de pediatrie la Universitatea de Medicină Indiana. Şi menţinerea unui uscător de păr la câţiva centimetri de ureche poate fi soluţia acestei probleme, dar doctorul avertizează că aparatul trebuie setat la intensitate minimă. Dacă uscătorul este prea încins sau prea zgomotos, te poţi răni sau îţi poţi afecta auzul.

Sughiţul

Remediile foarte cunoscute, ca băutul unui pahar cu apă atunci când stai cu capul pe spate sau ţinerea respiraţiei, pot ajuta în această problemă. „Multe dintre aceste soluţii chiar funcţionează pentru că întrerup ciclul de respiraţie şi permit diafragmei să se relaxeze”, a spus Freeman.

Gura uscată

Bea mai multă apă. Guma de mestecat sau o acadea fără zahăr pot de asemenea să ajute. Reducerea cafeinei este o altă soluţie. De asemenea, dacă persoana cu această problemă este fumătoare, ar trebui să renunţe la acest viciu. „Dacă niciuna dintre aceste soluţii nu funcţionează, ar trebui să consultaţi un medic. Există posibilitatea să aveţi o altă problemă, o infecţie respiratorie, sinuzită cronică sau diabet”, a explicat doctorul Roshini Raj, editor al revistei Health.

Băşici la picioare

„Cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci este să le laşi în pace. Băşicile se pot infecta uşor şi de asta nu e recomandat ca ele să fie sparte decât dacă sunt foarte mari”, recomandă Freeman. „Dacă trebuie să spargi o băşică, trebuie să ai mâinile curate, să foloseşti un ac steril pentru a permite lichidului să iasă şi nu trebuie să îndepărtezi pieliţa care o acoperă”, a menţionat medicul.

Strănuturi frecvente

„Dacă strănuţi frecvent, trebuie să te gândeşti foarte atent când se întâmplă şi la ce ai putea fi alergic. Praful, polenul, animalele sunt cele mai frecvente cazuri de alergii”, precizează Freeman. Consultarea unui alergolog este cea mai bună soluţie. După depistarea cauzei, evitarea ei va fi facilă.

Gât înţepenit

Trebuie să fii atent la postura pe care o ai. Dacă lucrezi la birou, trebuie să te asiguri că masa, scaunul, tastatura şi monitorul sunt poziţionate în aşa fel încât tu să munceşti lejer. Aceleaşi recomandări se aplică şi pentru lucrul acasă. „Cel mai bun loc pentru a folosi laptop-ul este pe un birou, nu pe picioare”, spune doctorul Raj. „Dacă după o săptămână de calmante, masaje sau gheaţă durerea tot persistă, trebuie consultat medicul”.

Buze crăpate

Umezirea lor nu face decât să înrăutăţească situaţia. Aplicarea frecventă de creme special concepute este soluţia pentru această problemă. De asemenea, doctorul Raj avertizează că unele crăpături apărute în colţul gurii pot fi semnul unei deficienţe de vitamine.

Febra musculară

Doctorul Raj menţionează că febra musculară apărută din când în când nu este o cauză de îngrijorare. Alimentele bogate în potasiu, ca avocado sau bananele, sunt recomandate pentru creşterea potasiului. „Trebuie să te asiguri că te hidratezi adecvat înainte de exerciţiile fizice şi eşti încălzit înainte de ele”.

Amorţeli ale picioarelor

Mişcarea piciorului în cerc te poate scăpa rapid de această problemă. Dacă amorţeala apare la mână, strângerea şi desfacerea pumnului este remediul cel mai indicat. „Schimbarea poziţiei, statul cu picioarele încrucişate doar pentru puţin timp şi pauzele pentru mişcare previn această problemă”, a spus doctorul Freeman. Dacă partea amorţită a corpului nu revine foarte repede la starea normală, poţi avea probleme cu nervii sau cu circulaţia, şi trebuie să consulţi un specialist.

Fir de păr crescut pe sub piele

Trebuie să nu te mai tunzi, bărbiereşti sau să foloseşti ceara pentru o perioadă. Dacă asta nu rezolvă problema, doctorul trebuie să-ţi prescrie o cremă specială. De asemenea, înainte de bărbierit ar trebuie să-ţi masezi faţa cu un prosop cald.

Înţepăturile de ţânţari

Dacă ai fost deja înţepat, există creme speciale care se aplică până când nu mai simţi nevoia de a te scărpina. Însă, cel mai bun remediu este să nu fi înţepat de ţânţari de la început. Purtarea de haine care să acopere cât mai mult din corp şi soluţiile anti-ţânţari (aplicate inclusiv pe haine) pot preveni înţepăturile ţânţarilor.

Gât iritat

De cele mai multe ori îţi vei simţi gâtul mai bine după remedii considerate de „casă”. Poţi să bei mai multe lichide, să faci gargară cu apă caldă sărată şi să iei calmante pentru această stare. Un umidificator în dormitor poate preveni această problemă.

Piele uscată

Dacă starea ta este provocată de factori de mediu, poţi să foloseşti creme şi să faci duşuri cu apă călduţă, în locul celei fierbinţi.

Balonare

Exerciţiul fizic poate fi ultimul lucru la care să te gândeşti atunci când te doare stomacul, dar o plimbare de 10-15 minute poate face diferenţa. Doctorul Raj mai recomandă aplicarea de presiune uşoară într-un mod circular, cu patru degete deasupra buricului pentru cinci minute.

Coşuri pe faţă

Dacă încerci să spargi un coş şi o faci greşit, vei rămâne cu o cicatrice. Ca să îl îndepărtezi corect, acoperă-l cu un prosop umed şi cald pentru trei minute. Apoi, înfăşoară-ţi degetele într-un şerveţel şi stoarce uşor coşul din ambele părţi până când fluidul iese afară. Dacă este punct negru şi nu iese uşor, opreşte-te şi încearcă mai târziu.