Republica Moldova a donat 15.000 de pagini de arhivă Muzeului Holocaustului din Washington

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, aflat la Washington, a donat Muzeului Holocaustului 15.000 de pagini de arhivă, care descriu aproape 50 de procese împotriva unor persoane acuzate de crime de război şi crime împotriva umanităţii, după al Doilea Război Mondial, relatează Europa Liberă.

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 18:59
Republica Moldova a donat 15.000 de pagini de arhivă Muzeului Holocaustului din Washington

Când a predat documentele, Leancă a declarat că Republica Moldova vrea să înveţe din tragediile trecutului, pentru a fi sigură că nu se mai repetă, potrivit Mediafax.

În 2011, Parlamentul de la Chişinău a adoptat un amendament care permite transferul în străinătate al documentelor de arhivă.

Leancă estimează că în prezent comunitatea evreiască din Republica Moldova este formată din circa 15.000 de persoane, faţă de 200.000 cât erau înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Sara Bloomfield, directoarea Muzeului Holocaustului, a declarat că documentele primite vor ajuta să „înţelegem mai bine mecanismul Holocaustului”. Totodată ea a salutat schimbarea legislaţiei, care a permis acest transfer, declarând că „este un exemplu de urmat pentru toate ţările”.

Iurie Leancă, pe de altă parte, şi-a exprimat speranţa că acest transfer va convinge Congresul american să elimine restricţiile comerciale impuse în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice, care afectează şi în prezent R.Moldova. Este vorba de amendamentul Jackson-Vanik din 1974, prin care Statele Unite au încercat să obţină din partea Uniunii Sovietice dreptul evreilor de a emigra.

Acest amendament este şi în prezent valabil şi este de aşteptat ca Iurie Leancă să discute problema marţi, când se întâlneşte cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton.