Republica Moldova, schimbare la 180 de grade: separatismul față de România, spulberat în fața propagandei pro-ruse. Declarație dură de la Guvern

Republica Moldova dă semne că începe să revină la origini. Parlamentarii și Guvernul de la Chișinău apără limba română și califică limba moldovenească drept o creație artificială, cu rol separatist, prin care propaganda rusă încearcă să-și impună agenda dictată de la Moscova.

03 mart. 2023, 23:26
Republica Moldova, schimbare la 180 de grade: separatismul față de România, spulberat în fața propagandei pro-ruse. Declarație dură de la Guvern

Parlamentarii din Republica Moldova distrug propaganda făcută de politicienii pro-ruși. După ce administrația de la Moscova a criticat moldovenii pentru promovarea limbii române, Chișinăul a reacționat dur.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, trebuie să respecte deciziile cetățenilor din Republica Moldova, a declarat Nicu Popescu, vicepremier.

„Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat oficialul de la Chișinău.

 

Republica Moldova reîncepe să vorbească despre istoria comună cu România

 

Republica Moldova începe să renunțe la separatism inclusiv prin acceptarea istoriei comune.

„Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a mai transmis vicepremierul din cabinetul Dorin Recean.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cursul acestei săptămâni că SUA ar fi convins politicienii de la Chișinău să se schimbe la 180 de grade.

„Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.

 

Obiectivul principal al Republicii Moldova, aderarea la UE

 

Totodată, Nicu Popescu a precizat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană (UE) până în anul 2030.

„Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie gata de aderare către anul 2030 şi să îndeplinească toate cerinţele Comisiei Europene, astfel încât să putem merge în toate statele europene şi să cerem votul de încredere. Obiectivul nostru este să convingem fiecare stat că Republica Moldova este demnă de a adera la UE”, a afirmat el în cadrul acestei conferinţe de presă care a fost dedicată, între altele, împlinirii unui an de la depunerea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Comisia Europeană ne-a trimis un set de recomandări şi urmează să explicăm până pe 19 aprilie ce reforme au fost făcute. Apoi, pe parcursul lunii septembrie se va face un raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea de către Republica Moldova a recomandărilor. În acest an, pentru prima dată Republica Moldova va fi evaluată alături de statele balcanice”, a afirmat Nicu Popescu, citat de Deschide.md.