Restricţii anticovid în România? Anunţ îngrijorător înainte de Paşte 2022

Octavian Jurma vine din nou cu predicţii sumbre la două săptămâni de la eliminarea restricțiilor COVID. Ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște, potrivit cercetătorului.

21 mart. 2022, 19:09
Restricţii anticovid în România? Anunţ îngrijorător înainte de Paşte 2022

Numărul de cazuri Covid a revenit pe creștere chiar înainte de sărbătorile de Paște, în loc să ajungă la un minim, susține cercetătorul Octavian Jurma, într-o analiză făcută la două săptămâni de la eliminarea restricțiilor.

El spune că în acest timp varianta BA.2 a devenit dominantă și în România, iar numărul de cazuri noi a revenit pe creștere chiar înainte de sărbătorile de Paște în loc să ajungă la un minim. Campania de vaccinare a fost complet abandonată, notează Octavian Jurma.

Alexandru Rafila recunoaște că relaxarea restricțiilor a fost prea bruscă. „Estimez o creștere a numărului de cazuri. Recomandarea purtării măștii de protecție rămâne valabilă”
Versiunea BA.2 a variantei Omicron, creștere de 32% față de săptămâna precedentă
„Au trecut 2 săptămâni de la abandonarea șocantă şi motivată strict politic a tuturor masurilor de prevenție a pandemiei de COVID-19 în România.

Doua evenimente extrem de predictibile au urmat in acest timp.

1. Varianta BA.2 de devenit dominantă şi în România

2. Numărul de cazuri noi a revenit pe creștere chiar înainte de sărbătorile de Paşte în loc să ajungă la un minim

3. Campania de vaccinare a fost complet abandonată

Comentariile sunt de prisos, va imaginați şi singuri ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paşte cu zero măsuri de siguranța într-o populație atât de puțin vaccinată”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 10 pacienți au murit
De asemenea, el a mai specificat că în săptămâna 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secvențieri, o creștere de 32% față de săptămâna precedentă.

O surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0 % săptămâna trecută.

În săptămâna S10 (7 13 martie) versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secvențieri, o creștere de 32% fata de săptămâna precedenta.

Valul 6 al pandemie amenință România! Anunțul făcut de Adrian Marinescu: ”Omicron este cu 30% mai trasmisibilă”
Ponderea BA2 în numărul celor 324 de noi secvențieri a crescut la 55%. Înseamnă ca BA.2 a devenit dominanta si urmează sa aflam daca acest lucru va produce un platou sau o noua faza de creștere.

Evoluția numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creșterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapida a BA1. (…)

Nu știm daca evoluția BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte tari din Europa însă monitorizarea cu atenție a creșterii BA2 este necesară în continuare.

Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări ca BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales faţă de booster) şi nu există o diferență semnificativa nici în profilul clinic al bolii fata de BA1″, a mai explicat cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.

Bilanț COVID-19 din 21 martie 2022, în România
254 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 178 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.042 cu 85 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 455 de persoane, cu 9 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 455 de pacienți internați la ATI, 400 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 215 sunt minori, 212 fiind internați în secții, cu 19 mai mult decât în ziua anterioară și 3 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.