Retailul în 2011: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 3,3%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete, a scăzut anul trecut, faţă de 2010, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%, respectiv cu 3,3%.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 08:51
Retailul în 2011: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 3,3%

Evoluţia indicatorului serie brută a fost influenţată de reducerii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,2%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,7%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,2%.

Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate scăderea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun a fost de 7,1%, iar cea a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate de 1,8%. Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,2%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

În decembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut faţă de noiembrie pe ansamblu cu 10,3%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+26,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (+10,1%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în decembrie 2011, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,3% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule, în magazine specializate (+0,7%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,7%.

Faţă de decembrie 2010 cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a urcat cu 6%, datorată comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12%), vânzărilor de produse nealimentare (+8,1%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,7%).

Ca serie ajustată indicatorul a fost mai mare cu 3,9%, datorită comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+16,4%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+10,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,2%.