Sfârșit de drum pentru una dintre cele mai vechi și cunoscute afaceri românești de după 1989? Așa se pare. Lanțul de librării Diverta a intrat în faliment, potrivit unei decizii luate de instanță.
Mai exact, Tribunalul București a decis intrarea în faliment, prin procedura generală, a Blor Retail – societatea care administrează rețeaua de librării Diverta.
„În temeiul art. 145. alin. (2) din Legea nr. 85/2014 ridică dreptul de administrare al debitorului și dispune dizolvarea societății debitoare. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar. Stabilește termen de maxim 5 zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului, de predare a gestiunii averii de la debitor/administratorul judiciar către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și operațiunilor efectuate după deschiderea procedurii prevăzute la art. 84 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 (…)”, se arată în hotărârea magistraților, potrivit profit.
Cererile de admitere a creanțelor vor fi depuse până la 15 august, iar verificarea acestora se va încheia la 15 septembrie, mai notează sursa citată. Întocmirea tabelului definitiv consolidat al creanțelor a fost stabilită pentru 15 octombrie.
Lichidator judiciar provizoriu va fi CITR Filiala București SPRL.
Acționarii companiei Blor Retail sunt Diverta Activ Business SRL (99,9983 la sută) și Claudiu Bulăceanu (0,0017 la sută), conform termen.ro.
Diverta Activ Business este controlată integral de Augustin Drăgan.
În iunie 2022, lanțul Diverta intrase, din nou, în insolvență, din cauza pandemiei ce a închis inclusiv toate librăriile din România.
În august 2022, Drăgan spunea, conform surselor citate, că nu are în plan să mai închidă magazine, ci ar vrea ca, pe viitor, să crească rețeaua Diverta, care avea 17 librării la acel moment. Extinderea rețelei, spunea el, era condiționată însă de stabilizarea prețurilor în piață, în special a celor ce țin de chirii.
Ultimele date financiare publice ale Blor Retail sunt pentru 2022, când afacerile au atins 32,46 milioane de lei (de la 39,83 milioane de lei în 2021) și pierderea a coborât la 4,16 milioane de lei, de la 5,95 milioane de lei în 2021.
Diverta a fost înființată în 1999. Brandul a devenit cunoscut pentru oferta titlurilor de carte, dar și pentru gama variată de articole școlare, birotică și jucării.