Reţeta casei de criză. Casă de 200 de mp la preţ de garsonieră

Se ia una bucată teren liber, cam la 300 de metri pătraţi, şi se construieşte cu rude, cunoscuţi, una bucată casă de 200 de metri pătraţi, cu parter construit tradiţional şi etaj din lemn.

18 aug. 2012, 12:35
Reţeta casei de criză. Casă de 200 de mp la preţ de garsonieră

Pe timp de criză, în condiţiile în care băncile nu mai acordă credite oricui şi oricum, ca până acum câţiva ani, soluţia celor care nu au casă şi dispun de ceva bani ar fi să cumpere teren şi să îşi construiască singuri, mai ales că materialele de construcţie sunt mai ieftine, ca şi terenurile.

Potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, construcţia unei case normale, ridicată tradiţional, cu cărămidă şi beton, costă în prezent aproximativ 400 de euro metrul patrat, cu tot cu manoperă, cu finisaje medii, nici prea scumpe, dar nici cele mai ieftine.

„Dacă imobilul este construit în regie proprie, fără o firmă specializata, se mai pot scuti cam 30% din preţ. Dacă se renunţă la cărămidă şi beton şi se foloseste lemnul pentru construcţia etajului, metrul pătrat construit va costa cu încă 20% mai puţin”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Ana.

Renunţarea la construcţia etajului din cărămidă şi apelarea la soluţia din lemn înseamnă un pret mai mic cu 20%, respectiv de 320 de euro metrul pătrat construit. Dacă mai reducem şi manopera din preţul de 320 de euro rezultă o casă construită cu 225 de euro metrul pătrat.

„Constructia casei-hibrid, cu parter din căramidă şi beton, şi etaj din lemn, are şi avantaje, şi dezavantaje”, a spus Ciprian Ana. Avantajul este acela că această construcţie se va ridica mai repede, iar principalele dezavantaje sunt acelea că lemnul este mai puţin durabil decât cărămida, iar întreţinerea unei construcţii din lemn e mai dificilă.