Reţetă de chec super-pufos. Ingredientul-minune pe care trebuie să-l adaugi ca să obţii o textură de burete

Checul este unul dintre cele mai banale, dar, totodată, unul dintre cele mai gustoase deserturi ale copilăriei. Se face cât ai bate din palme şi nu necesită nici mult timp petrecut în bucătărie, nici abilităţi de chef, nici ingrediente rare sau scumpe.

16 sept. 2023, 18:10
Reţetă de chec super-pufos. Ingredientul-minune pe care trebuie să-l adaugi ca să obţii o textură de burete

În rândurile următoare, îţi dezvăluim o reţetă de chec super-pufos, care nu se deosebeşte de alte reţete de checuri decât prin faptul că are un ingredient secret care afânează textura. Mai exact, checul se transformă într-un veritabil burete aromat, cu care n-o să ştii ce să faci mai întâi: să-l mănânci, să-l priveşti sau… să te joci cu el.

Beneficiile adăugării de oţet de mere în compoziţia checului

Ingredientul secret este o linguriţă de oţet de mere. Adăugarea acesteia în compoziţie are cel puţin patru beneficii:

1. Activează praful de copt/bicarbonatul de sodiu: oţetul interacţionează cu aceste două ingrediente, din reacţia lor rezultând dioxid de carbon, care ajută la „pufoşirea” texturii checului. Astfe, desertul creşte mai mult şi devine mai aerat, potrivit click.ro

2. Reglează pH-ul: oţetul oferă o alcalinitate corectă aluatului, importantă pentru dezvoltarea corectă a glutenului și pentru textura finală a checului;

3. Potenţează aroma şi gustul: oțetul îi conferă checului o notă subtilă de aciditate și arome, ceea ce mai reduce din dulceaţă și poate oferi o aromă unică;

4. Prelungirea termenului de valabilitate a checului: Aciditatea din oțet ajută la păstrarea checului o perioadă mai îndelungată, prevenind dezvoltarea rapidă a mucegaiului sau a bacteriilor.

Citeste si Checul pufos cu cacao, reţeta Jamilei care a strâns peste 10 milioane de vizualizări pe Youtube VIDEO

Reţetă de chec super-pufos. Cum adaugi oţet în chec

Optează pentru oțetul alb sau oțetul de mere. Oțetul balsamic sau alte tipuri de oțeturi cu arome puternice pot schimba gustul checului într-un mod nedorit.

Adaugă o linguriţă de oţet în compoziţie în timp ce amesteci ingredientele.

  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 5 oua mici
  • 200 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri ulei
  • 1 praf de sare

Separă albușurile de gălbenușuri și bate albușurile cu un praf de sare, cu ajutorul mixerului, până se transformă în spumă. Adaugă zaharul vanilat și zaharul tos până când spuma devine tare și şi nu se mai desprinde de pe braţul mixerului.

Amestecă gălbenușurile cu uleiul ca la maioneză și toarnă câte puțin peste albușurile bătute spumă amestecând de jos în sus cu o spatulă.

Citeste si Chec pufos cu lămâie. Reţeta simplă pentru un desert de să te lingi pe degete. Ingredientul secret care schimbă tot gustul

Amestecă făina cu praful de copt și adaugă peste amestecul de albușuri și gălbenușuri lingură cu lingură. Încorporează făina în compoziţie amestecând tot cu spatula cu mișcări largi de jos în sus. Acum poţi adăuga şi linguriţa de oţet de mere.

Apoi, împarte compoziția formată în două și într-una din ele pune cacao. Anterior, cacaoa trebuie dizolvată în 2-3 linguri de apă caldă.

Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și cu ajutorul unei linguri pune peste din compoziția cu cacao. Introdu checul la cuptorul încins înainte la 180°c pentru 30-40 minute.