Reţeta de dulceaţă de gutui fără zahăr. Beneficii enorme de la fructele toamnei

Consumul regulat de gutui asigură un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, deoarece fructele conțin minerale precum calciu, fosfor, magneziu, zinc, dar și vitamina A, B și C.

08 oct. 2022, 12:58

Reţeta de dulceaţă de gutui fără zahăr. Dacă sunt consumate, proaspete, gutuile ajută la o bună funcționară a ficatului, iar dacă sunt consumate sub formă de gem de gutui, jeleu, peltea sau dulceață de gutui, fructele pot fi adevărate stimulente pentru organism.

Dulceață de gutui. Cum făceau bunicii delicioasă rețetă

Ingrediente:

1 kg gutui (cântărite după curățare)

900 g zahăr

500 ml apă

zeama de la o jumătate de lămâie

2 felii

Reţeta de dulceaţă de gutui fără zahăr. Mod de preparare:
Spălați gutuile, curățați-le de coajă și coatoare, apoi tocați-le cubulețe. Puneți cubulețele de fructe într-un bol în care ați pus apă și două felii de lămâie sau lime. Astfel nu se vor înnegri prea tare.

Dulceaţă de gutui rase, reţeta bunicii. Trucuri pentru un preparat parfumat, plin de savoare

În vasul în care veți face dulceață, puneți zahărul, apa și cele două felii de lămâie. Fierbeți timp de 5 minute, până când se va forma un sirop legat. Adăugați gutuile tocate (scurse de apă, evident) și zema de la o jumătate de lămâie. Fierbeți până când fructele devin translucide și dulceață este legată.

Transferați dulceața de gutui în borcane spălate și sterilizate. Înfiletați capacele și așezați borcanele cu capacul în jos și lăsăți-le să se răcească complet (le puteți pune și sub prosoape de bucătărie). După răcire etichetați-le și așezați-le în cămară.

Reţeta de dulceaţă de gutui fără zahăr, cum o face Jamila

Reteta de dulceata de gutui fara zahar. Dulceața de gutui fără zahăr este perfectă pentru persoanele care suferă de diabet, care sunt la dietă sau care pur și simplu își doresc un meniu sănătos.

Ingrediente

2 gutui
4 căni pectină de mere
5 cuișoare
1 baton de scorțișoară

Reţeta de dulceaţă de gutui fără zahăr. Mod de preparare
Curăță gutuile de coajă și taie-le cubulețe
Pune gutuile, semințele de la gutui, pectina de mere, cuișoarele și scorțișoara într-o oală adâncă.
Lasă-le pe foc timp de 10 minute, la foc mare, după care înlătură batonul de scorțișoară

Leacuri din bătrâni. Ce vindecă gutuia, ceaiul de fenicul, chihlimbarul sau un duş rece

După 10 minute, acoperă oala cu un capac și lasă-o să fiearbă la foc mic, până obțineți consistența dorită.
În timp ce încă se află pe foc, pune dulceața de gutui fără zahăr în borcane sterilizate și închide bine cu un capac.
Pune toate borcanele într-o oală plină cu apă fierbinte și lăsați-le la fiert timp de 3-5 minute.
Scoate-le din apă și pune borcanele cu dulceața de gutui fără zahăr cu capacul în jos și lasă-le așa peste noapte.

 

Gutui – proprietăți

Gutuiul (Cydonia oblonga) este pomul fructifer ce poate ajunge la o înălțime de până la 8 metri, are frunze ovate și păroase pe partea inferioară, flori mari, iar fructele mari cu semințe multe. Pulpa gutuilor este densă, dură, dar foarte parfumată. Iată ce proprietăți au gutuile.

  • Antioxidante;
  • Astringente;
  • Antialergice;
  • Emoliente;
  • Tonice;
  • Vitaminizante;
  • Antihemoragice;
  • Îmbunătățesc sistemul imunitar;
  • Stimulează apetitul.

Gutui – beneficii

Consumul de gutui ajută corpul să lupte împotriva cancerului

Conform studiilor efectuate, antioxidanții din compoziția gutuilor luptă împotriva radicalilor liberi și ajută la distrugerea celulelor canceroase. Granulele din pulpa de gutuie conține astringenți naturali, iar asta ajută la protejarea membranelor mucoase și legătura dintre toxinele care duc la apariția chimicalelor din colon și a cancerului.

Luptă împotriva febrei

Datorită proprietăților antivirale, gutuile sunt un aliment adjuvant pentru gripă și răceală, pentru febră și alte bacterii patogene.

Remediu pentru stomac și intestine

Conform unui studiu efectuat la șobolani cu colită ulceroasă, extractul și sucul de gutui a ajutat semnificativ la reducerea deteriorării țesutului colonului. Fructele pot proteja țesutul intestinelor împotriva daunelor provocate de bolile inflamatorii ale intestinului, precum colita canceroasă.

Ajută la pierderea în greutate

Gutuile au un conținut scăzut în calorii, aproximativ 57 de calorii pentru 100 de grame, au foarte puține grăsimi saturate, colesterol și sodiu, iar asta le transformă în alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă.

Gutuile sunt bogate în antioxidanți

Au proprietăți antioxidante și au în compoziție polifenoli, iar asta ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Gutuile sunt un adjuvant împotriva radicalilor liberi.

Înlătură senzația de greață

Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar și fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greață și răul de mare.

Combat anemia

Pentru că stimulează pofta de mâncare, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinație cu miere de albine, mere sau morcovi și pot fi introduse în dieta copiilor și adolescenților anemici.