Rețetă de mucenici moldovenești de post. Cum să faci cei mai pufoși și delicioși mucenici

Pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. Conform tradiției, în această zi, gospodinele pregătesc mucenici pe care îi împart celor apropiați sau celor sărmani.

06 mart. 2023, 14:10
Rețetă de mucenici moldovenești de post. Cum să faci cei mai pufoși și delicioși mucenici
Rețetă de mucenici moldovenești de post

Rețetă de mucenici moldovenești de post. Rețeta de mucenici diferă de la o zonă la alta. În Muntenia de exemplu, gospodinele prepară mucenici fierți cu miez de nucă pe care îi aromează cu vanilie și scorțișoară.

Citește și Reţetă de mucenici moldoveneşti din aluat de cozonac. Secretele pe care trebuie să îl știe orice gospodină!

Rețetă de mucenici moldovenești de post

Cu toate acestea, cei mai populari în această perioadă, rămân mucenicii moldovenești pe care anul acesta majoritatea gospodinelor îi vor pregăti cu aluat de post și asta pentru că ne aflăm în Postul Paștelui.

Ingrediente pentru aluat:

  • 600 gr făină albă tip 650
  • 7 gr drojdie uscată sau 25 gr drojdie proaspătă
  • 300 ml apă caldă
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 1/2 linguriță sare
  • coaja de la o lămâie răzuită fin.

Pentru sirop:

  • 250 ml apă
  • 75 gr zahăr
  • 8 ml esență de vanilie.

Pentru glazurat:

  • 1 lingură cu miere
  • 1 linguriță de sirop
  • 150 gr nucă măcinată grosier.

Mod de preparare mucenici moldovenești de post

Aluatul pentru mucenicii de post este exact ca și aluatul pentru pâine, dar îndulcit și aromatizat. Acesta poate fi frământat manual sau cu ajutorul robotului.

Primul pas pentru a prepara aluatul de post pentru mucenicii moldovenești este să treci făina prin sită deasă, într-un bol încăpător. Pentru a deveni mai aerată, o poți trece de două ori prin sită, ca la rețetele de cozonac. După care las-o la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.

Apoi, amestecă drojdia, într-un bol, cu o lingură de zahăr și 2 linguri de apă caldă, fă o adâncitură la mijlocul făinii și pune acolo drojdia. Acoperă bolul cu un prospo și lasă drojdia la dospit, timp de 10 minute, sau până își dublează volumul.

Adaugă sarea, restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul în restul de apă caldă și amestecă bine până se dizolvă. După care toarnă câte puțin din amestecul lichid peste drojdia activată, în timp ce amesteci intens adăugând și făina din bol.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios și acoperă-l cu un ștergar. Lasă-l la loc cald până când își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut poți să începi să formezi mucenicii moldovenești.

Tot ce trebuie să faci este să rupi bucăți mici din aluat, în număr par și să modelezi pe masa presărată cu făină, șnururi subțiri și lungi.

Împletește câte două șnururi de aluat și formează mucenicii sub forma cifrei opt, lipește-le capetele libere, prin presare la jumătatea mucenicilor.

Următorul pas este să așezi mucenicii în tava tapetată cu hârtie de copt și să îi mai lași 10 minute să se dezvolte, timp în care trebuie să pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Bagă mucenicii la cuptor și lasă-i pentru 30-35 de minute să se coacă. Când sunt gata scoate-i și lasă-i la răcit pentru 5-6 minute timp în care trebuie să prepari siropul.

Pentru sirop, fierbe apa cu zahărul și esența până când zahărul se dizolvă. Când e gata amestecă mierea cu puțin sirop și glazurează cu ea mucenicii moldovenești, apoi presară imediat peste ei nuca măcinată grosier.

Citește și Tradiții și superstiții de Mucenici. Ce nu avem voie să facem sub nicio formă în această zi