Rețetă de panettone super pufos și aromat pentru Crăciun. Iese la fel de gustos ca în Italia

Cozonacul clasic este un desert tradițional de Crăciun, dar dacă îți dorești să adaugi un strop de originalitate sărbătorilor, panettone poate fi alternativa ideală.
Alina Costache
20 dec. 2024, 19:00
Rețetă de panettone super pufos și aromat pentru Crăciun. Iese la fel de gustos ca în Italia

Originar din Italia, acest desert pufos și parfumat a câștigat rapid popularitate în întreaga lume datorită texturii sale fine și gustului deosebit. Îți propunem o rețetă clasică de panettone și câteva sfaturi utile pentru un rezultat perfect!

Rețetă clasică de panettone

Ingrediente

500 g făină
100 g zahăr
200 ml lapte călduț
100 g unt moale
2 ouă
20 g drojdie proaspătă (sau 7 g drojdie uscată)
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță coajă rasă de lămâie și portocală
100 g stafide
50 g coajă de portocală confiată (opțional)
un praf de sare

Citește și Cum să faci rapid un cozonac aromat, pufos şi cu gust dumnezeiesc fără să te murdăreşti pe mâini. Cum se face aluatul la robot

Mod de preparare

Într-un bol dizolvă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț. Lasă amestecul să se activeze timp de 10 minute, până devine spumos.

Într-un alt vas combină făina, zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală și un praf de sare. Adaugă ouăle, drojdia activată, esența de vanilie și laptele rămas. Frământă aluatul timp de 5-10 minute, până devine elastic.

Încorporează treptat untul moale, continuând să frămânți până când aluatul devine neted și ușor lipicios. Poți frământa manual sau cu ajutorul unui mixer. Adaugă stafidele și coaja de portocală confiată, amestecând uniform. Dacă îți place, poți pune și bucăți de ciocolată neagră sau fructe uscate. Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc cald timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.

După ce a crescut, transferă aluatul într-o formă specială pentru panettone sau într-o cratiță înaltă tapetată cu hârtie de copt. Mai lasă-l la crescut pentru încă 30 de minute, apoi coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 35-40 de minute, până devine auriu și trece testul cu scobitoarea.

Trucuri pentru un panettone perfect

Folosește ingrediente la temperatura camerei: Laptele, ouăle și untul trebuie să fie la temperatura camerei pentru o textură uniformă a aluatului.

Frământarea este un pas cheie: Un aluat bine frământat va duce la un panettone pufos și aerat. Dacă folosești un mixer, timpul de frământare se reduce.

Dospirea în două etape: Lasă aluatul să dospească suficient, atât înainte, cât și după ce formezi cozonacul. Astfel vei obține un desert înalt și aerat.

Coacerea uniformă: Dacă panettone se rumenește prea repede, acoperă-l ușor cu folie de aluminiu în ultimele 10-15 minute.

Răcirea corectă: Pentru a preveni tasarea cozonacului, lasă-l să se răcească complet înainte de a-l tăia. Tradițional, acesta se răstoarnă și se lasă să se răcească suspendat, dar dacă nu ai un suport special, pune-l pe un grătar. Așadar, cu aceste sfaturi, vei obține un panettone delicios, perfect pentru masa de Crăciun!

Vezi și Cât costă un cozonac pentru masa de Crăciun. Prețurile diferă în funcție de compoziție, gramaj și de producător

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor