Rețetă de poale-n brâu ca la bunica. Secretul plăcintelor moldovenești, preferatele lui Ion Creangă

Rețetă de poale-n brâu ca la bunica. Puțină lume știe că plăcintele moldovenești erau preferatele lui Ion Creangă și se spune că niciun alt desert nu s-a impus pe plan național ca aceste delicatese. Termenul este folosit, în special în zona Moldovei, dar s-a răspândit în aproape toată țara.

20 ian. 2024, 07:11
Rețetă de poale-n brâu ca la bunica. Secretul plăcintelor moldovenești, preferatele lui Ion Creangă
Rețetă de poale-n brâu ca la bunica

Rețetă de poale-n brâu ca la bunica. Denumirea vine de la felul în care sunt împăturite, aluatul este împachetat din fiecare colț pentru a acoperi umplutura.

Citește și: Rețeta veche de 150 de ani de cozonac moldovenesc! Bucătăresele din Moldova urmează cu strictețe toți pașii

Rețetă de poale-n brâu ca la bunica

Academicianul Eugen Simion consideră că „plăcintele poale-n brâu” constituie, pentru Ion Creangă, „simbolul reveriei sale culinare”.  „Și a doua zi, marți, taman în ziua de lăsatul săcului, din postul Sân-Petrului, făcând mama un cuptior zdravăn de alivenci și plăcinte cu poalele în brâu, și pârpâlind niște pui tineri la frigare, și apoi tăvălindu-i prin unt…”, scria Creangă în Amintiri din copilărie.

Ingrediente:

  • 500 g făină,
  • 10 g drojdie,
  • 2 ouă,
  • o lingură de unt,
  • o lingură de ulei,
  • lapte,
  • o linguriță de zahăr şi sare.

Pentru umplutură: 150 g brânză, unt proaspăt (cât o nucă), un ou, o linguriță de făină, două linguri de lapte, o linguriță de zahăr, sare.

Mod de preparare:

Se înmoaie într-un castron drojdia cu puțină apă abia călduță. Se pune un pumn de făină cernută amestecând până se face că o smântână groasă. Se presară cu făină și se așează la un loc cald, ca să crească. Făină rămasă se cerne într-un vas mai mare, se face loc la mijloc și se pun ouăle bătute cu puțină sare, o lingură de unt topit și una de ulei.

Se adaugă și plămădeala crescută și se frământă bine de tot, până ce aluatul se desprinde de pe mâini și de pe vas. La frământat se pune atâta lapte sau apă călduță până ce aluatul este potrivit de moale.

Pentru umplutură se frământă brânză de vaci sau de oi cu untul, se adaugă oul, laptele, făina, zahărul și sare cât trebuie. Se întind pe rând foi potrivit de groase, se taie pătrățele și se umplu cu brânză și se întorc colțurile spre mijloc, în formă de plic.

Colțurile plicului se mai aduc o dată către mijloc și se lipesc bine, că să nu iasă umplutură. Se ung pe deasupra cu un ou bătut și se coc în tavă la foc potrivit. Se servesc calde și se pudrează cu zahăr pudră.