Crăciunul bate la ușă, iar gospodinele de peste tot se pregătesc intens pentru această sărbătoare. De pe masa de Crăciun nu pot lipsi sarmalele, cârnații și nici cozonacul.
Totuși, s-ar putea să nu știi faptul că una dintre cele mai urmate rețete pentru Crăciun este cozonacul moldovenesc.
Îți vom prezenta o rețetă veche a acestui preparat gustos, de peste 150 de ani. Cozonacul este vedeta sărbătorilor de iarnă, care nu lipsește de pe masa niciunui român.
Printre cele mai adorate tipuri este cel moldovenesc, originar din zona aceasta. Delicios și pe placul tuturor, acest preparat dulce face furori de sărbători.
Cozonacul moldovenesc are origini ce datează în jurul anului 1872 și se remarcă prin tradiție și savoare. Nu este deloc ușor de pregătit, dar nici mult prea complicat, astfel că, tot ce ai nevoie este puțină răbdare și ingredientele potrivite.
Pentru acesta, ai nevoie de:
Prima dată trebuie să încălzești laptele la foc mic până când acesta devine ușor călduț, iar într-un bol mai mic, în același timp, trebuie să pregătești drojdia și să adaugi peste ea trei linguri de zahăr, trei linguri de lapte călduț și o lingură de făină.
Această compoziție trebuie amestecată cu grijă până când zahărul și drojdia se dizolvă complet.
Urmează perioada de odihnă a aluatului, acesta trebuie lăsat să crească până când volumul său se dublează. Într-un alt recipient, mai voluminos, așază făina, pe care ai trecut-o prin sită anterior.
Peste făină adăugă un ou întreg și trei gălbenușuri, creând astfel baza pentru aluat.
Nu uita să topești untul care trebuie să aibă timp și să se răcească. În prezent, acesta poate fi încorporat în făina cernută, alături de ulei, coaja de lămâie, esența de rom și zahărul vanilat.
Toate aceste ingrediente trebuie frământate încet ca să se amestece uniform.
În paralel, dizolvă complet cantitatea de zahăr în laptele călduț.
Această soluție de lapte îndulcită va fi adăugată apoi peste amestecul de făină. Continuă să frămânți până când aluatul obținut va atinge o consistență moale, însă fără a se lipi nici de bolul în care a fost frământat, nici de mâinile tale, potrivit Adevărul.ro.
Este esențial să obții un aluat omogen și bine încorporat pentru a asigura rezultatele dorite. După ce ai obținut aluatul, acesta trebuie acoperit cu un prosop cald și lăsat la dospit până când volumul său se va dubla față de stadiul inițial.
Acest proces de dospire este esențial pentru a asigura textura și frăgezimea cozonacului.
În perioada în care aluatul este lăsat să crească, trebuie să te apuci de umplutură.
Unul dintre lucrurile pe care moldovencele le fac atunci când prepară acest cozonac este să cântărească ingredientele. Poți aranja ingredientele în recipiente separate, ca să le ai la îndemână pentru fiecare etapă a procesului.
De asemenea, asigură-te că toate ingredientele sunt la temperatura camerei în momentul în care începi prepararea.
Un alt sfat important este să bați gălbenușurile cu sare, folosind o lingură de lemn, pentru a obține o culoare mai intensă a cozonacului. Acest pas adițional în pregătirea gălbenușurilor poate contribui la aspectul final al cozonacului.
O excepție notabilă în ceea ce privește temperatura ingredientelor o reprezintă untul, care ar trebui să fie mai cald, însă să nu atingă stadiul de fierbere.
Este ideal ca untul să ajungă la o consistență cremoasă, dar să nu devină lichid.
Dacă untul este prea rece, va fi dificil de amestecat în compoziție, iar dacă este prea fierbinte, cozonacul își va pierde din pufoșenie, devenind dens, umed-lipicios și cu o textură neuniformă.
Controlul asupra temperaturii untului este esențial pentru a obține un cozonac cu o structură și textură corespunzătoare.
Întotdeauna ai grijă să utilizezi cele mai proaspete ingrediente, cu precădere când vine vorba de ouă. Acestea fiind zise, spor la gătit și poftă bună!