Rețetă de post. Cozonacul se numără printre cele mai iubite deserturi tradiționale, nelipsind de pe mesele românilor. Din fericire, pentru cei care țin post, există și o rețetă dedicată, fără a-și pierde din gustul delicios și textura pufoasă. Cu toate că nu ne putem atinge de lapte, unt sau ouă, se poate obține un cozonac la fel de aromat și fraged folosind alte ingrediente.
Citește și: Prajitura cu morcov şi mere, răsfăţ pentru papilele gustative. Un desert de post, rapid şi foarte gustos
Cozonacul este unul dintre alimentele vedetă din România când vine vorba de deserturi. Până pe 19 aprilie, creștinii țin Postul Paștelui, gospodinele căutând diverse rețete gustoase și delicioase. Cele care vor să prepare ceva dulce pentru familie, pot încerca o rețetă de cozonac perfectă.
Cozonacul de post poate fi preparat cu suc de portocale, acesta dâdu-i o culoare aurie naturală, dar și un gust ușor fructat. Mai mult, grăsimile vegetale precum uleiul sau margarina înlocuiesc cu succes untul.
Iată toate ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara acest desert gustos:
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru uns:
Mod de preparare:
Într-un bol mic se dizolvă drojdia în apă călduță. Se adaugă o lingură de zahăr și o lingură de făină. Se amestecă bine și se lasă la dospit 10-15 minute, până când se face spumă. Într-un bol mare se cerne făina și se adaugă sarea, restul de zahăr, coaja de portocale și esențele. Se toarnă drojdia activată, sucul de portocale și uleiul, apoi se frământă aluatul timp de 10-15 minute, până devine elastic și omogen. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă puțină făină.
Se acoperă aluatul cu un prosop curat și se lasă la crescut într-un loc cald, timp de 1-1,5 ore, până își dublează volumul. Dacă vă doriți un cozonac umplut, se amestecă nucă măcinată cu zahăr, cacao și suc de portocale. După ce aluatul a crescut, se întinde pe o suprafață unsă cu puțin ulei, formând un dreptunghi. Dacă se folosește umplutură, se întinde uniform, apoi se rulează aluatul strâns și se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Cozonacul se lasă la crescut în tavă petru 30-40 de minute, astfel încât să devină aerat și pufos. Se încinge cuptorul la 180°C, se unge cozonacul cu lapte vegetal sau apă îndulcită, apoi se coace timp de 45-50 de minute, până capătă o crustă aurie.
Se lasă cozonacul la răcit în tavă pentru 10 minute, apoi se scoate pe un grătar și se lasă la răcit complet, apoi se servește. Poftă bună!