Reţetă murături care să stea bine lângă friptura de sărbători. Secretul lui Radu Anton Roman

Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături. Celebrul jurnalist și realizator de emisiuni culinare a menționat, într-una din lucrările sale, ce trebuie să pui în borcan pentru ca murăturile să aibă un gust inedit.

24 sept. 2022, 08:20
Reţetă murături care să stea bine lângă friptura de sărbători. Secretul lui Radu Anton Roman

Reţetă murături. Este perioada în care gospodinele se pregătesc de iarnă și pun murături la borcan. Află care este rețeta pentru ca murăturile să-ți iasă perfect, dezvăluite de regretatul maestru bucătar.

În volumul „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (1998, editura Paideia), Radu Anton Roman a dezvăluit care este secretul celor mai bune murături. Renumitul bucătar îți spune ce trebuie să știi atunci când pui murături la borcan.

Reţeta de chec pufos cu stafide a lui Radu Anton Roman. Cum faci desertul delicios care se topeşte în gură
Toate murăturile au nevoie de țelină cu frunze, usturoi, morcovi, arpagic și mere tari de toamnă, conform volumului menționat anterior.

Mai este nevoie de tulpini de mărar uscat (1 – 2 legături la un borcan de 10 – 15 l), 3 – 4 legături de cimbru uscat la borcan, 3 – 5 rădăcini la borcan și 3 – 4 crenguțe de vișin verde la borcan.

Ai nevoie de câteva ingrediente de bază și pentru zeama care fierbe. Astfel, trebuie să pui 1 – 2 linguri de sare la 1 l de lichid, 3 – 5 l de oțet la 10 – 15 l de lichid. La un borcan de 10 l ai nevoie de 20 g de piper, 10 – 15 foi de fain și 2 linguri de boabe de muștar.

De asemenea, este nevoie să adaugi și o pastilă de aspirină per litru de apă, dar și 10 – 20 g de conservant la litrul de apă.

Cum se prepară murăturile în oțet

Ingrediente pentru zeama folosită la un borcan de 10 l

  • 3 l apă
    1,5 l de oţet de 9 grade
    450 g zahăr
    300 g miere
    30 de boabe de piper
    6 foi de dafin
    30 g boabe de muştar
    3 ramuri de cimbru uscat
    3 linguri de sare
    Ingrediente pentru compoziție
    2 kg ceapă roșie mică
    5 căpăţâni de usturoi
    o ţelină mijlocie
    5 morcovi potriviţi
    3 legături de cimbru uscat
    3 rădăcini de hrean
    o legătură de tulpini de mărar uscat
    3 mere tari
    7 kilograme de gogoşari (au 9 kilograme de castraveciori sau  prune, varză roşie, mere, conopidă)

Se curăță ceapa și țelina. Morcovii se taie felii, apoi se curăță usturoiul. Legumele se spală și se așază în borcan. La fiecare strat de castraveciori/ gogoșari se mai pun o felie de țelină, 2 – 3 rondele de morcov, 5 – 6 căței de usturoi, cepe roșii mici.

Atunci când borcanul se umple, deasupra se pun trei mere feliate, apoi ramuri de vișin verzi, crenguțe de mărar și cimbru uscat.

Zeama se lasă la fiert, apoi la răcit, după care se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte. Este bine să lași borcanul pe lame de cuțit ca să nu se spargă din cauza lichidului fierbinte. Se acoperă cu o farfurie, se înfășoară în cârpe și se lasă așa peste noapte.

Se completează cu zeama rămasă a doua zi, se leagă cu celofan bine spălat și înmuiat în apă fierbinte. Murăturile se pot consuma după 3 – 4 săptămâni.

Saramura cu oțet
La un l de apă ai nevoie de o lingură de sare, un pahar de oţet, 10 boabe de piper, o foaie de dafin, 10 g conservant, 10 g boabe de muştar, legume şi fructe. Se pune zeama la fiert, apoi legumele bine spălate se așază în borcan, amestecat.

Rădăcinoasele se taie felii și trebuie răspândite peste tot între murături. Și usturoiul, fiind un bun conservant, trebuie răspândit prin borcan. Atunci când borcanul s-a umplut, se pune un capac de de frunze de ţelină, cimbru uscat, hrean, mărar, crenguţe de vişin.

După ce zeama a fiert, se lasă la răcit câteva minute, după care se toarnă fierbinte peste murături. Se repetă același procedeu cu acoperirea borcanului.

Secretul MURĂTURILOR fără cusur, de la dr. Mencinicopschi. Toată lumea te va lăuda de Sărbători

Secretul MURĂTURILOR este bine păstrat de gospodine şi specialişti. Toate legumele si zarzavaturile puse peste iarna in otet nu sunt muraturi, ci conserve! Legumele conservate in otet nu au aceleasi calitati ca si muraturile, deoarece nu au aceeasi valoare nutritionala cu acestea  (muraturile nu sunt tratate termic si au o microflora probiotica vie). Mai mult, in cazul anumitor persoane, conservele in otet irita sistemul gastrointestinal.

Daca, totusi, doriti sa puneti pentru iarna si conserve, atunci va sfatuiesc sa utilizati doar otet natural de fermentatie obtinut din vin si nu prin diluarea acidului acetic de sinteza, precum si sare bruta, neiodata.

REŢETE MURĂTURI. Sfaturile dr. Gheorghe Mencinicopschi pentru a avea cămara plină de murături sănătoase VIDEO

In concluzie, conservele in otet nu sunt muraturi si deci nu au efectele benefice ale acestora!

Secretul murăturilor

Muraturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentatie acido-lactica in timpul careia se genereaza diferite substante biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenta microflorei de fermentatie acestea capata valoare nutritionala deosebita, devenind practic alimente functionale probiotice. Alimentele probiotice contin bacterii acido-lactice active, benefice unei sanatati optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea imbunatatesc digestia, stimuleaza detoxifierea si intaresc sistemul imunitar.

Mihaela Bilic: Murăturile, cea mai bună sursă de vitamine şi fibre naturale în timpul iernii. Conțin milioane de bacterii benefice per gram

„Daca tot puneti castraveti, atunci ar fi bine sa ii puneti la murat, in sare. Alegeti castraveti de gradina, cultivati cu compost si fara ingrasaminte chimice (NPK). Sarea utilizata va fi bruta, neiodata artificial. Castravetii in saramura se vor depozita intr-un loc intunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15oC pentru a se declansa procesul natural de fermentatie acido-lactica. Acesta trebuie sa fie lent, pentru a permite o fermentatie cat mai buna, cu generare de acid lactic, conservantul natural perfect si un foarte eficient reglator al microflorei intestinale probiotice. In procesul natural de fermentatie nu doar ca se produc vitamine, ci se biodisponibilizeaza mineralele si fibrele alimentare din castraveti. Vitaminele naturale existente in castraveti nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.
Varianta castraveti murati obtinuti prin fermentatie este mult mai indicata. In general, castraveciorii murati, gogosarii murati, varza murata si muraturile asortate sunt garnituri excelente pentru mancarurile din carne. Acestea stimuleaza digestia carnii, protejand totodata impotriva metabolitilor co-cancerigeni ce sunt rezultati in urma consumului carnii si produselor din carne. Varza murata este un aliment probiotic, indicat majoritatii consumatorilor, care contine compusi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vit. A, C, E, zinc), fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontana este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru intarirea sistemului imunitar”, spune dr. Mencinicopschi.

Secretul MURĂTURILOR fără cusur Dr. Mencinicopschi: Cum alegi murăturile ca să aibă multă vitamina C

Gheorghe Mencinicopschi spune că murăturile sănătoase sunt legumele și fructele conservate în saramură! „Un aliment foarte valoros este reprezentat de murături. Dar astăzi este o mare confuzie. Mulți consideră că murăturile sunt, spre exemplu, castraveciorii sau gogoșarii conservați în oțet.

Murăturile sunt legumele și fructele puse la murat în saramură, unde are loc un proces natural de fermentare.

Astfel, legumele și fructele murate se îmbogățesc într-o microfloră probiotică, sănătoasă, la fel ca cea din iaurt, dar mult mai vastă! Pe de altă parte, murăturile fermentate au foarte multă vitamina C. În plus, varza are și alte substanțe care protejează mucoasa gastrică”, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,