Reţeta simplă de gogoşari în oţet fără fierbere. Sunt aur curat la mahmureala de sărbători

GOGOŞARI ÎN OŢET FĂRĂ FIERBERE. Lângă o friptură merge foarte bine o salată de „murături”. Astăzi vă vom prezenta o reţeta de gogoşari în oţet care nu necesită fierbere şi nici conservant.

06 sept. 2023, 12:26
Reţeta simplă de gogoşari în oţet fără fierbere. Sunt aur curat la mahmureala de sărbători

Reţeta simplă de gogoşari în oţet. Tarabele din pieţe sunt pline de legume, dar iarna bate la uşă şi e bine să nu se audă ecoul în cămară atunci când mergi la service să schimbi anvelopele de sezon rece. Pregătirea gogoșarilor la borcan pentru iarnă este una dintre cele mai simple rețete de murături, iar acum este momentul potrivit să o preparați pentru că se găsesc legume de forma şi consistenţa potrivie. Nu necesită mult timp pentru pregătire, nici prea multe ingrediente, și e gata fără a avea nevoie de fierbere, secretul gustului fiind cantitatea de suc rezultată din gogoșari care se combină cu oțetul şi câteva condimente bine dozate după reţeta scrisă cât de cât citeţ de bunica în carneţel.

Diferența între o rețetă în care pregătești gogoșarii la rece și una în care îi fierbi este aceea că gogoșarii rămân mai crocanți în cazul preparării fără fierbere pe tot parcursul păstrării.

Reţeta simplă de gogoşari în oţet. Ingrediente:

5 kg gogoșari (cântăriți întregi)

600 g zahăr

500 ml oțet

3 linguri sare de murături

boabe de piper

boabe de coriandru

boabe de muștar

4-5 foi de dafin

rondele de hrean

Mod de preparare:

Spălăm bine gogoșarii și îi lăsăm la scurs apoi îi tăiem în patru sau în șase bucăți și le îndepărtăm cotoarele, semințele și nervurile.

Punem bucățile de gogoșari într-un vas încăpător și adăugăm peste ele zahărul, sarea și condimentele, mai puțin hreanul.

Le amestecăm bine, acoperim vasul și îl lăsăm la loc răcoros, până a doua zi. Mai amestecăm gogoșarii din când în când să se întrepătrundă gusturile. A doua zi, scurgem sucul rezultat și îl amestecăm cu oțetul.

Secretul rețetei este  să avem o proporție de aproximativ 2:1, adică o parte oțet și două părți suc. Umplem borcanele, sterilizate în prealabil, cu bucățile de gogoșari, îndesându-le destul de bine, să încapă mai multe și să ne ajungă lichidul. Așezăm printre gogoșari și rondele de hrean, acesta ajutând la păstrarea gogoșarilor mai crocanți.

Turnăm apoi lichidul peste gogoșari, înfiletăm capacele și trecem borcanele în cămară.

Vezi şi Reţeta simplă de gogoşari în oţet de la Gina Bradea: 

Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată

Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Regretatul Radu Anton Roman a dezvăluit în carte “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” secretul unor gogoşari delicioşi.

Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ingrediente

Citeşte şi Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Pentru a prepara zeama aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

Trei litri apă

Un litru jumate de oţet de 9 grade

450 grame de zahăr

300 de grame de miere

Piper boabe

Foi de dafin

Boabe de muştar

Trei crenguţe de cimbru uscat

Trei linguri de sare

Poţi folosi următoarele legume: Un kilogram de ceapă roşie mică, cinci căpăţăni de usturoi, o ţelină, cinci morcovi, 3 crenguţe de cimbru uscat, trei rădăcini de hrean, crenguţe de mărar. De asemenea, poţi folosi trei mere, şapte kilograme de gogoşari roţii. Poţi mura şi prune, varză roşie, mere, conopidă etc.

Citeşte şi Greşeala pe care o faci când pui gogonelele la murat. Ingredientul folosit de toate gospodinele care le înmoaie

Gogoşari în oţet. Mod de preparare

GOGOŞARI în oţet, fără fierbere

În primul rând curăţăm ceapa, ţelina, morcovii şi usturoiul. Alegem gogoşarii cât mai mari şi mai roşii. Spălăm legumele şi le aşezăm în borcan. La fiecare strat de gogoşari pune o felie de ţelină, două-trei rondele de morcovi , usturoi şi ceapă. În momentul în care borcanul este aproape plin, adăugăm trei mere tăiate felii, punem crenguţe de vişin, mărar şi cimbru uscat.

Zeama se fierbe şi după ce s-a răcit puţin, se toarnă în borcan. Acoperim cu o farfurie şi învelim borcanul cu un prosop şi se lasă peste noapte. A doua zi, completăm cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte.

După aproximativ patru săptămâni sunt gata de consumat.

De asemenea, în aceeaşi zeamă se pot mura şi fructe precum mere, pere, prune, struguri, gutui.