REŢETA TRADIŢIONALĂ DE SOCATĂ. Greşeala majoră pe care o fact toţi, ce trebuie să faci ca să nu fermenteze

Rețeta tradițională de socată pare simplu de făcut, dar, dacă nu respecţi ingredientele şi paşii, rişti să faci oţet în loc de băutura răcoroasă delicioasă.

31 mai 2022, 12:12

Reţeta tradiţională de socată se face în România de ani buni. Păstrată din generaţie în generaţie, băutura răcoroasă se face cu mare grijă şi atenţie pentru a ieşi exact aşa cum trebuie, puţin înţepătoare, dar fresh.

Este o băutură naturală, care se face din flori proaspete de soc. Acestea se ţin însă înainte la uscat, într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Nu este obligatoriu să faceţi socata primăvara, dar acum este momentul în care veţi găsi flori de soc pe toate drumurile, iarna sau toamna vă va fi mult mai dificil.

Cum să faci acasă reţeta tradiţională de socată
Pentru socată, avem nevoie de 12-14 flori de soc, de o dimensiune potrivită, 4 lămâi, 10 litri de apă, un kilogram de zahăr, 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie. Scopul celor din urmă este pentru fermentaţie.

Reţetă de Socată. Ce trebuie să pui în ea ca să-ţi iasă delicioasă. Secretul pe care puţini îl ştiu

Toate florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, foarte bine curăţat şi sterilizat. Se adaugă apa şi lămâile ce au fost în prealabil stoarse bine de suc şi tăiate în apă. Dacă vă temeţi de gustul amar pe care l-ar putea da coaja de lămâie, puneţi pulpa şi foarte puţin din coajă. Acoperiţi borcanul şi ţineţi o zi într-un loc răcoros. A doua zi puneţi orezul sau drojdia, depinde ce preferaţi şi amestecaţi bine. Se lasă la fermentat pentru cel puţin 3 zile şi nu închideţi etanş borcanul. Altfel ar ajunge să explodeze.

După ce lichidul a căpătat o culoare gălbuie, acesta trebuie strecurat printr-o sită şi pus în sticle care se vor depozita la frigider sau în locuri răcoroase.

Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă
Florile de soc au multiple beneficii şi pot fi consumate sub mai multe forme. De exemplu, ceaiul de soc ajută foarte mult la calmarea şi vindecarea tusei, elimină apa din corp şi este de cele mai multe ori recomandat în curele de slăbit. Dar aveţi mare grijă, căci are proprietăţi diuretice şi laxative şi utilizat în exces vă poate cauza probleme neplăcute.

Citeste si Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Aşa îşi iese delicioasă