Rețeta-vedetă a toamnei. Cum să gătești cea mai bună mâncare de gutui cu pui. Toate gospodinele trebuie să încerce asta!

E sezonul gutuielor, iar gospodinele sunt în căutarea rețetei perfecte în care vedete să fie aceste fructe. Puteți opta pentru o mâncare de gutui de pui care va da pe spate întreaga familie.

30 oct. 2021, 20:48
Rețeta-vedetă a toamnei. Cum să gătești cea mai bună mâncare de gutui cu pui. Toate gospodinele trebuie să încerce asta!

Rețeta-vedetă a toamnei. Preparat tradițional e de origine ardelenească și are gust dulce-acrișor și aromă plăcută, de toamnă.

Rețeta-vedetă a toamnei. Cum să gătești cea mai bună mâncare de gutui cu pui. Toate gospodinele trebuie să încerce asta!

-2 kg de gutui
-1 kg carne de pui
-100 gr de unt gras + 1 linguriță de ulei
-1 lingură de făină
-30 ml de vin alb, sec
-25 gr de zahăr
-sare și piper, după gust
-500 ml supă de carne
-25 ml rachiu de fructe (mere, pere, prune etc.)
-1 linguriță de scorțișoară (opțional)

Mod de preparare
Porționează carnea de pui în bucăți mai mici și asezoneaz-o cu sare și piper. Pune supa de pui la foc și las-o să atingă punctul de fierbere.

Pune uleiul într-o tigaie adâncă la foc și topește 75 gr de unt în el. Adaugă bucățile de carne și rumeneşte-le în unt topit, întorcându-le pe toate părțile. Transferă carnea de pui rumenită și bine scursă de grăsime în supa de pui de pe foc. Mai fierbe carnea în supă timp de 7-8 minute, apoi scoate-o în alt vas și acoper-o cu un capac.

În untul topit din tigaie adaugă făina și amestecă intens până când aceasta absoarbe tot untul. Adaugă treptat aproximativ 350 ml din supa de pui fierbinte, în timp ce amesteci intens cu o spatulă sau un tel, pentru ca ingredientele să se omogenizeze.

Vei obține un sos, asemănător cu sosul bechamel. Adaugă carnea de pui în acest sos și las-o la foc mic.

Curăță gutuile de cotoare şi sâmburi, taie-le în felii și pune-le la prăjit în 25 gr de unt încins, să se rumenească până capătă o ușoară crustă. Adaugă scorțișoară peste ele, apoi transferă-le în vasul cu carne.

În untul de pe foc, adaugă zahărul și caramelizează-l amestecând intens. Stinge zahărul caramelizat cu vin, adaugă și rachiul și amestecă cu grijă să nu te accidentezi. Adaugă acest amestec peste delicioasa mâncare de gutui cu pui din celălalt vas, în timp ce amesteci intens.

Adaugă și restul de supă, omogenizează bine mâncarea, acoperă vasul și pune-l la cuptor la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute. În acest timp, aroma gutuilor se va degaja în interiorul vasului și va desăvârși gustul delicios al preparatului.

Citește și: Dulceaţă de gutui rase, reţeta bunicii. Trucuri pentru un preparat parfumat, plin de savoare